måndag 20 maj 2024

KD Huddinge: Hårdare tag mot klotter

Läs också
Fr. v: Karl Henriksson (KD), foto: Anna Z Ek. Henrik Johlin (C), foto: Anna Z Ek. Foto: Felicity Tai, Pexels.

Kristdemokraterna i Huddinge vill att kommunen blir snabbare på att få bort klotter på kommunens mark. En motion har lagts i kommunfullmäktige och partiet vill att allt klotter ska tas bort senast ett dygn efter att det anmälts. Partiet tror inte att kommunstyrelsen har samma inställning. 

­– När ett område ser ut som att ingen bryr sig påverkar det hur folk beter sig. Det är viktigt att vi har en restriktiv syn på klotter, säger oppositionsrådet Karl Henriksson (KD).

I ett styrdokument från 2018 presenterade den före detta moderatledda kommunledningen hur man vill jobba för att minska klottrandet i kommunen. Ett av målen var att halvera saneringskostnaderna. De ville också arbeta förebyggande tillsammans med polis, kommuninvånare och andra aktörer för att minska klottrandet. Tidsperioden för dessa riktlinjer var mellan 2018–2022.

Centerpartiets Henrik Juhlin är ny ordförande i Natur- och stadsmiljönämnden. Han tycker att styrdokumentet är bra men går att förbättra. I slutet av april kommer Juhlins nämnd att informeras om läget i kommunen, bland annat om vad som gjorts och vad mer som kan göras för att förbättra arbetet.

– Klottersanering ligger inom nämndens verksamhetsområde och är en indikator för hur snabbt vi ska sanera bort klottret. Förra året sanerades 95 procent inom 48 timmar efter anmälan. Centerpartiet är emot allt klotter så länge det inte är godkänt. Klottras det utan tillstånd ska det tas bort så fort som möjligt, särskilt om det har rasistiska eller kränkande motiv, säger Henrik Juhlin.

Kristdemokraternas motion har ännu inte behandlats i kommunfullmäktige, oppositionsrådet Karl Henriksson har inte höga förhoppningar på kommunstyrelsen. 

– Vi hoppas att få igenom en ​​24–timmars gräns, men jag är inte övertygad om att det ligger i det nya styrets prioriteringar, säger han.  

Hur framtiden kommer se ut är i dagsläget ovisst, men Henrik Juhlin anser att det ännu finns mycket mer att göra. Till Nytt i Flempan svarar han på Karl Henrikssons påstående. 

– Jag tycker att han har fel om att det inte skulle vara en prioriterad fråga, kommunstyrelseförvaltningen jobbar med att ta fram nya riktlinjer genom att uppdatera och förbättra styrdokumentet från 2018. 

Lukas Marklund

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami