fredag 6 december 2024

Klagomål mot Flemingsbergs IK: “Kulturen i klubben är korrupt”

Läs också

Ishockeyklubben anklagas för mobbning, mutor och brott mot barnkonventionen i en anonym klagan. Vi ser allvarligt på alla situationer som kan uppfattas som mobbing och vi har pågående möten och åtgärdsplaner i det fall där det uppstått konflikt, säger Petra Sjökvist, ungdomsansvarig i Flemingsbergs IK.

SPORT. I det anonyma klagomålet påstår den klagande att barnen utsätts för mobbning, att sportchefen mottagit mutor och att vissa barn inte får spela matcher. Personen påstår även att “Klubben är korrupt”. Petra Sjökvist som arbetar på Flemingsbergs IK:s kansli vill se att spelare som känner sig utsatta och åsidosatta skulle prata med någon ledare för att kunna lösa problemet tidigare. Hon anser att det är svårt att ha en åtgärdsplan eftersom anmälaren är anonym.

– Vi önskar naturligtvis att den vuxne personen skulle klara av att kontakta oss för ett samtal för att reda ut det som inte känns bra, säger Petra Sjökvist till Nytt i Flempan.

Hon anser även att anonyma anklagelser som sker bakom en skärm får nyanserna att suddas ut. Det finns alltid två sidor av myntet. 

– Mobbning blir ett samlingsord men det som ligger bakom är ofta komplexa konflikter där varje situation är unik. I vissa fall kan det finnas drivande föräldrar med egna intressen i bakgrunden. Vi gör vårt yttersta för att spelarna i vår förening ska må bra och få en ishockeyutbildning och vi är mycket stolta över våra spelare och vår förening.

Spelaringång
Ingång till Flemingsbergs IK. Foto: Alma Greén

Flemingsbergs IK har i samarbete med Stockholms Ishockeyförbund deltagit i ett projekt som kallas “Hemmaplansmodellen” som handlar om trygghet inom idrotten. Klubben har i samband med projektet uppdaterat sin värdegrund och policy det arbetet pågår fortfarande.

– Vi ser allvarligt på alla situationer som kan uppfattas som mobbing och vi har pågående möten och åtgärdsplaner i det fall där det uppstått konflikt, säger Petra Sjökvist.

Påbörjat insats

Caroline Frank arbetar på kultur- och fritidsförvaltningen i Huddinge kommun som påbörjat en insats tillsammans med föreningen. Efter klagomålet lyfts fram bjöds ledningen i Flemingsbergs IK in till ett möte hos kommunen där de fick ta del av dokumentet.  

– På mötet fick föreningen berätta hur de arbetar med ledarskapsutbildningen och vilken ledarskapskultur de vill forma i föreningen, säger Caroline Frank.

Caroline Frank
Caroline Frank. Foto: Amanda Klevbo

Kommunen har kontakt med föreningen för att följa hur arbetet fortsätter och för att ge stöd om det skulle behövas.

– Föreningarna ansvarar för att säkerställa en sund kultur med glädje, gemenskap och utveckling i verksamheten, där idrottsledarna är viktiga förebilder för barn och ungdomar, säger Caroline Frank. 

Krav för att få stöd från Huddinge kommun

För att få tillgång till anläggningar och lokaler för idrottsutövande och det ekonomiska stödet krävs att föreningen följer de grundläggande demokratiska principerna om jämlikhet, inkludering, trygghet och tillgänglighet.

Senaste nyheterna

Naturskolans fältbuss ger barnen kunskap och färdighet i naturen

Ett rullande klassrum tar ut femteklassare i naturen. Annika Norin och Stefan Milivojevic vill att fler barn ska få uppleva sitt närområde.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami