lördag 25 maj 2024

Klassiker utlovas – aktad jazzsångare gästar Folkes

Läs också
Alexander Lövmark. Foto: Privat

På torsdag kväll intar jazzsångaren Alexander Lövmark för första gången Folkes scen. För arrangemanget står Huddinge jazzförening och det utlovas en hyllning till jazzens klassiker.

– Är man det minsta nyfiken på jazz är detta exakt den typen av konsert man bör gå på, säger Lövmark.

Alexander Lövmark med Calle Bagge Band är den fjärde av fem konserter Huddinge jazzförening ligger bakom på Folkes under hösten. Alexander kommer från Täby men studier fick honom att flytta till Göteborg och kärleken har hållit honom kvar. När Nytt i Flempan når honom har han just lämnat på förskolan och imorgon kväll står han alltså på scen i Huddinge.

– Det har varit en handfull spelningar senaste månaden, som följd av att jag släppte en skiva i januari.

Släppte livealbum i vintras

Liveskivan “Little bird” spelades in på Unity Jazz i Göteborg 2020. Mycket av det materialet kommer publiken bjudas på även i morgon.

– Det blir en hyllning till jazzstandards, klassiker. Inte de mest välkända, lite outsiders. Jag förlitar mig på det vi vet funkar, berättar han.

Blir det eget material också?

– Det blir nästan enbart inte eget. Jag hade tänkt skriva något men det har varit hektiskt. Jag har bett Calle ta med något eget men det blir nog mest från skivan. 

Pianisten Calle Bagge kompar Lövmark även på skivan men bandet som äntrar Folkes imorgon är en ny konstellation med Martin Höper på kontrabas och Jonas Bäckman på trummor.

– Jag vill att man som publik ska känna att musikerna ger sig ut i det okända, att det uppstår kommunikation mellan dem. Ibland spelar någon fel, ibland blir det tokigt, ibland blir det roligt. Det tycker jag att jag får av de här musikerna.

“Viktigt att publiken kan ta till sig musiken”

Alexander är även en del av gruppen Stockholm Voices men bäst trivs han solo när han får showa, leda bandet och “hålla låda”.

– Är man det minsta nyfiken på jazz är detta exakt den typen av konsert man bör gå på. Tröskeln är låg, det är en lättillgänglig och varierad repertoar. Det är viktigt för mig att man ska kunna ta till sig musiken.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami