torsdag 30 maj 2024

De vill främja företagsidéer inom kultursektorn

Läs också
En bild på Martin Q Larsson
Subtopias inkubatorchef Martin Q Larsson på Albys bibliotek. Foto: Sanna Svensson

Under tisdagskvällen bjöd Subtopias kulturinkubator “Klump” in till föreläsning och workshop. Fokus låg på att starta eget företag inom kulturella, sociala och kreativa näringar.
– Vi vill visa att det går att försörja sig på sin idé, säger Martin Q Larsson.

Under våren kommer alla bemannade bibliotek i Botkyrka kommun besökas av Subtopias kulturinkubator “Klump”, som söker förena människor med intresse för konst och kultur.

Inkubatorschefen Martin Q Larsson redogör för initiativet under den första kvällen av biblioteksturnén på Alby bibliotek. Klump, som är en kulturinkubator och arbetsplats för innovationer och idéer, presenteras noggrant.

– En inkubator är en skyddad yta för något litet och ömtåligt där de får växa sig starka, så som ägg eller plantor. Men för oss handlar det om företagsidéer som behöver en skyddad miljö att växa och utvecklas, förklarar Martin Q Larsson.

Denna gång hålls föreläsningen i ett aktivitetsrum på Alby bibliotek, därefter kommer Klump besöka bland annat Fittja och Tumba bibliotek.

– Vi tänkte att vi besöker biblioteken eftersom det är en plats för folkbildning. Hypotesen är att det kanske är här blivande kulturföretagare är!

Larsson menar också att det är lätt att bli ganska ensam som egenföretagare, då kan det vara en bra idé att komma och träffa gänget på Klump. De erbjuder coachning och kontorsplatser där kan finna en gemenskap precis som på en vanlig arbetsplats. Klump vill såväl erbjuda ett nätverk för både aspirerande och aktiva kulturföretagare som att fortsätta generera framgångsrika företag.

– Vi har träffat flertalet människor med fantastiska idéer som blivit framgångsrika företag. En del har varit med i Klump endast någon månad för att få stöttning i början, medan andra stannar med oss i flera år.

På frågan om han tror att det finns ett behov av fler kulturföretagare inom kommunen svarar han ett rungande “Absolut!”.

– Jag tror att det finns många som sitter på idéer men det finns nog också tankar om att man inte får vara kreativ. Då vill vi förklara att det går att skapa lönsamma kulturföretag och uppmuntra människor att försöka, säger Martin Q Larsson.

Kommande träffar:
Fittja Bibliotek 7 April 17-18.30
Tumba Bibliotek 26 april 17-18.30
Tullinge Bibliotek 27 april 17-18.30 
Subtopia 29 april, 30 april 13-14.30 

Det är gratis att delta. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami