fredag 19 juli 2024

Egen kommundelsnämnd – Liten seger för Tullingepartiet

Läs också
Anders Thorén är partiledare för Tullingepartiet. Foto: Stina Björklund.

Tullingepartiet har drivit på ett utträde ur Botkyrka kommun sedan 2006. Nu sitter de för första gången i den styrande koalitionen men drömmen om en egen kommun är fortfarande långt borta. 

Ett ideologiskt obundet parti vars långsiktiga mål är att Tullinge ska bli en egen kommun, så beskriver sig Tullingepartiet på sin webbplats. I kommunvalet 2022 fick Tullingepartiet 47,5 procent av rösterna i valdistriktet Tullinge-Parkhem. Partiet är på så vis det överlägset största i området. Sedan november i år sitter Tullingepartiet med sina tolv mandat för första gången i den styrande koalitionen i Botkyrka kommun. 

Anders Thorén har varit partiledare för Tullingepartiet sedan 2011. I mars 2023 berättade han för Dagens Nyheter att partiet ville ha en ny folkomröstning i samband med EU-valet 2024. Folkomröstningen skulle ta reda på hur många av Tullingeborna som vill att området ska bli en egen kommun. Den planen har nu slopats på grund av att inget annat parti i fullmäktige är för att Tullinge ska bryta sig ut ur kommunen. 

– Vi insåg att det inte fanns stöd för en folkomröstning i fullmäktige så vi tänkte “vad är näst bäst”? Det som är närliggande var då att Tullinge skulle få en kommundelsnämnd, säger Anders Thorén. 

När den styrande koalitionen bildades i november blev Tullingepartiet lovade att Tullinge ska få en egen kommundelsnämnd. Det innebär att de får bestämmanderätt över vissa kommunala uppdrag. Exakt vilka verksamheter som kommer ingå i nämnden ska en utredning komma fram till men nämnden ska vara klar 2025. 

– Det kommer troligtvis vara exempelvis bygg, gata och park. Poängen är att människor som bor i Tullinge har bättre koll på de här områdena. Om någon skickar in en felanmälan av en väg är det mer effektivt att kommundelsnämnden som har personal som känner till Tullinge löser det problemet, säger Anders Thorén.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami