lördag 25 maj 2024

Kommundirektören får avgå- Botkyrkabo: “Jag är inte förvånad”

Läs också

Botkyrka kommun meddelade i tisdags förra veckan att kommundirektör Leif Eriksson avgår. Leif Eriksson har varit kommundirektör sedan 2019 och har efter diskussioner med nya kommunstyrelsens ordförande Emanuel Ksiazkiewicz (S) kommit överens om att avgå.

Det har varit ett turbulent halvår för Botkyrka kommun. Den före detta kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) blev tidigare i år bortröstad av sina egna partikamrater inom Socialdemokraterna och blev tvungen att lämna samtliga uppdrag. 

Emanuel Ksiazkiewicz (S) vann mot Östlin i omröstningen i mars och förra veckan avskedade Ksiazkiewicz kommundirektör Leif Eriksson. Leif Eriksson började som kommundirektör under Ebba Östlins period som KSO.

Enligt SVTs kontakt med kommunens politiska stabschef, Lucas Nykvist, vill Emanuel Ksiazkiewicz själv välja ny kommundirektör. 

Botkyrka kommunhus Foto: Tove Höök Bittkowski

Nytt i Flempan har frågat boende i Botkyrka kommun om vad de tror pågått i deras hemkommun. De intervjuade vill vara anonyma.

– Tullinge, där jag bor, vill bli en egen kommun och nu förstår jag varför. Politikerna förlorar legitimitet och hela kommunen får ett dåligt rykte. Det skadar inte bara Botkyrka med konflikter inom de förtroendevalda partierna och kommunen. Det känns som att det är något mer. Något som vi inte får ta del av, säger en kvinna från Tullinge till Nytt i Flempans reporter.

– Jag reagerar inte alls. Det förvånar mig inte. Jag förväntar mig ännu värre. Men någon riktigt bra anledning måste ha funnits tror jag. Det är så långt från vardagen, fastän det påverkar, säger en man som bor i Botkyrka kommun.

– Jag är inte förvånad. Det känns på något sätt inte alls ovanligt inom politiken, fastän det är det. Man blir ju less, säger en kvinna som bor i Fittja. 

I en kommentar till Aftonbladet menar Ksiazkiewicz att det handlar om vad som är bäst för Botkyrka och att han tillsammans med Leif Eriksson beslutat att han ska avgå. 
SVT rapporterar att Leif Eriksson avgår med 15 månadslöner om 160 000 kronor, som ersättning. Tillsvidare tillträder Petra Oxonius som tillförordnad kommundirektör.

Tove Höök Bittkowski

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami