tisdag 28 maj 2024

Kommunfullmäktige röstar ned förslag om registerutdrag för lägenhetssökande 

Läs också
Under våren lade Sverigedemokraterna i Huddinge fram en motion till kommunfullmäktige.. Foto: AleWi

I skuggan av ökande gängvåld avvisar Huddinges kommunfullmäktige förslag på stramare krav för lägenhetssökande. Sverigedemokraterna är mycket missnöjda med att motionen röstades ner. –Beslutet är uppåt väggarna, säger Felix Byström, gruppledare för Sverigedemokraterna i Huddinge 

Det eskalerande gängvåldet har fått stora delar av samhället att högljutt ropat efter åtgärder för att komma till bukt med problemet. På riksnivå talas det livligt om nya satsningar som ska hjälpa samhället på rätt köl, men mycket av arbetet mot gängen sker på kommunal nivå. 

Under våren lade Sverigedemokraterna i Huddinge fram en motion till kommunfullmäktige. Partiet föreslog att det ska krävas utdrag ur belastningsregistret för nya hyresgäster hos det kommunala bostadsbolaget Huge Bostäder. I motiveringen till förslaget skriver SD:

“Medan Huddinge bör gå i bräschen för att nyttja nya lagar för att stärka tryggheten för de boende måste vi även förebygga problemet. Det ska inte vara så att kriminella från närområdena flyttar till Huddinge för att vi inte har verktygen för att upptäcka kriminella personer.”

Förslaget stötte på patrull från kommunstyrelsens förvaltning (KSF). I ett utlåtande skriver tjänstemännen att det inte finns stöd i lagen om belastningsregister för Huge att begära ut registerutdrag eller att be bostadssökande själva visa upp utdraget. 

På kommunfullmäktiges möte den 6 november avslogs motionen med hänvisning till KSF:s  utlåtande, endast Sverigedemokraterna biföll motionen. 

Felix Byström, gruppledare för Sverigedemokraterna i Huddinge står bakom motionen och anser att fullmäktiges beslut är fel.

– Beslutet är uppåt väggarna. Man kan tycka si och så i sakfrågan, men grunden för beslutet är en ytlig juridisk tolkning av lagen om belastningsregister. Vi menar att det inte är juridiskt fastställt huruvida förslaget är möjligt rent juridiskt, då endast en ytlig bedömning gjorts. Det är inte heller fullmäktige som ska tolka vad som är juridiskt möjligt, säger Felix Byström.

Felix Byström, Sverigedemokraterna, oppositionsråd i Huddinge kommuns kommunfullmäktige. Foto: Anna Z Ek

Vidare pekar han på en studie gjord av Sveriges Radio som år 2013 kom fram till att 3 procent eller 8 av 283 kommunala bostadsbolag hade krav på att hyresgästen inte förekommer i belastningsregistret. 

– Man har gjort en prövning i dessa kommuner och landat i att det inte bryter mot lagen, vilket vidare visar att KSF inte gjort en gedigen granskning av lagrummet för förslaget i Huddinge.

Bakom KSF:s utlåtande ställde sig Ann-Marie Högberg (S), ordförande i kommunfullmäktige, som är nöjd med beslutet som fattades på senaste mötet. 

– Vi ser inte att det skulle vara ett speciellt kraftfullt verktyg för att öka tryggheten och det finns andra lösningar som är mer effektiva. Vi anser till exempel att det är mycket viktigare att förebygga olovlig andrahandsuthyrning, och detta är något Huge redan jobbar med.

Ann-Marie Högberg, Socialdemokraterna, ordförande i kommunfullmäktige i Huddinge kommun. Foto: Anna Z Ek
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami