onsdag 22 maj 2024

Konflikt om Tvärförbindelse Södertörn – Naturskyddsföreningen överklagar beslutet

Läs också

En två mil lång motorväg ska byggas från Kungens Kurva till Jordbro, genom Huddinge. Trafikverket har fastställt vägplanen för projektet, men Naturskyddsföreningen kommer att överklaga beslutet med hänvisning till att det bryter mot klimatlagen.

HUDDINGE. Trafikverket vill öka framkomligheten för fordon, samtidigt vill de öka säkerheten på en av de mest olycksdrabbade lederna i Stockholms. Därför ska det ska bli en två mil lång mötesfri motortrafikled som kommer gå från Kungens Kurva, genom Flemingsberg, till Jordbro.

Projektet har mött motstånd hos Naturskyddsföreningen som vill bevara naturreservaten och boendemiljöerna som nu hotas av bygget.

Naturskyddsföreningen skriver i ett pressmeddelande att förslaget kritiseras av dem, då bygget kommer att påverka flera naturreservat och boendemiljöer. I den tätbefolkade kommundelen Vårby kommer vägen vara upp till 20 körfält i bredd. Birgitta Andersson, styrelsemedlem i Naturskyddsföreningen Huddinge, uttrycker sin oro.

Birgitta Andersson. Foto: Cici Hong

– De planerar att bygga in- och utfart genom Flemingsbergsskogen, och behöver spränga i berg och natur för att kunna bygga en tunnel. Utsläppen som sker i samband med bygget kommer att påverka vattnet, och Orlångens sjö som redan är övergödd kommer att drabbas hårt.

Via Naturskyddsföreningen har Birgitta Andersson tillsammans med ett gäng andra eldsjälar startat “Tvärnit Södertörn” – ett nätverk som arbetar för att stoppa projektet Tvärförbindelse Södertörn. I samband med att Trafikverket fastställde vägplanen blev det möjligt att överklaga. Naturskyddsföreningen kommer att överklaga vägplanen då de anser att det finns andra alternativ. Till exempel önskar man Trafikverket breddat de befintliga vägarna med någon fil till istället. 

En del är positivt inställda till den nya vägen och det diskuteras flitigt på Naturskyddsföreningens Facebooksida. Petter Zachrisson skriver:

– Staden växer i ytterområdena där det är billigare bostadspriser men sämre kommunikation. Det gör bilen till en nödvändighet för många. Dessutom tycker jag ritningarna med tunnlar ser ut att ta stor hänsyn till naturen. Och att det planeras gång- och cykelbanor.

Nytt i Flempan har försökt nå ansvariga för Tvärförbindelse Södertörn för en kommentar.

Foto: Trafikverket
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami