lördag 18 maj 2024

Clara Fernström utforskar rummet på Idun Lovén

Läs också
Clara Fernström. Foto: Nytt i Flempan

Hon har tidigare både arbetat, forskat och undervisat inom nationalekonomi. Under en paus från sitt yrke upptäckte Clara Fernström konsten på nytt. Hon insåg att kreativt arbete fick henne att må bra.

Nytt i Flempan möter Clara Fernström som studerar sitt andra år med inriktning måleri på konstskolan Idun Lovén. Hon har hållit på med konst till och från hela sitt liv och det började redan när hon var liten.

Vi möts i skolans galleri, Hallen, där Clara ställer ut sina verk. Majoriteten har hon skapat under terminens gång. 

– Med min utställning ville jag arbeta med rummet. Jag har funderat över hur konsten kan påverka och aktivera rummet. Till exempel hur ett verks färg eller placering kan påverka hur rummet uppfattas. Jag har dessutom arbetat med återkommande färger, former och strukturer, ett slags ekon.

Det första en möts av i galleriet är en stor duk som man behöver ta sig runt för att komma in till utställningen.

– För mig är det här ett sätt att väcka nyfikenhet hos de som ska ta del av utställningen och det kanske skärper betraktarens uppmärksamhet i rummet. 

Clara Fernström uppskattar att använda kroppen när hon arbetar med sin konst. Att arbeta mycket med händerna är något hon gjort i flera av sina verk.

Kreativt arbete fick Clara Fernström att må bra. Foto: Nytt i Flempan

I vuxen ålder utbildade hon sig till nationalekonom och har sedan dess arbetat, forskat samt undervisat inom nationalekonomi.

– Efter ett par år bestämde jag mig för att ta en paus från nationalekonomin. Det var då jag upptäckte konsten på nytt, jag insåg att rita och måla får mig att må väldigt bra, säger Clara Fernström.

När hennes vänner skulle söka till skolan, bestämde hon sig för att göra det med.

– Det bästa med att studera på Idun Lovén är friheten att få leka och pröva sig fram. Man får testa sina olika idéer och experimentera med olika material. Vår lärarkår är också toppen att bolla idéer fram och tillbaka med. Det är inte heller helt fel att man har kompisar här som är intresserade av samma saker och kan inspirera varandra. 

I framtiden vill Clara Fernström fortsätta att arbeta med konsten och alltid ha den närvarande. 

– Jag vill alltid ha något pågående, kanske ha en ateljé i framtiden.

Idun Lovén
Skolan grundades 1920.
Skolan erbjuder två olika utbildningar, måleri och skulptur. 
Läs mer om skolan här.
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami