I helgen ställer Cissi Hult ut sin konst för första gången. Konsten har värkt fram under en period då livet tog en omväg.
– Jag fann slutligen modet, det är en dröm som har blivit verklighet och jag är så stolt över mig själv. Jag hade inte kunnat göra detta för ett år sedan, säger Cissi Hult.
Cissi Hult är norrlänningen som har rest över större delen av världen och bott lite varstans i vårt avlånga land, innan hon styrde kosan mot Flemingsberg och journalistiken. Framförallt var det Cissis djupa engagemang i samhällsfrågor och mänskliga rättigheter som fick henne att söka sig till skrivandet, med förhoppningen om att kunna förändra. Men priset blev högt för engagemanget och de krav Cissi ställde på sig själv.
– Jag började plugga journalistik på Södertörns högskola i augusti 2021. I november 2022 gick jag in i den berömda väggen. Jag tappade bort mig själv i jobb, skola, samhällsengagemang och prestation – särskilt i prestationen, berättar Cissi.
Lång väg tillbaka
Cissi hade drabbats av utmattningssyndrom och blev sjukskriven. Vägen tillbaka var lång. För att få möjlighet att läka övergav Cissi sin kärlek till ordet och återvände till sin allra första kärlek: bilden.
– Konsten har alltid legat mig väldigt nära, den har varit mitt uttryck, min andningspaus och nu också min terapi. Den har hjälpt mig att hantera orsaken till min utmattning; att jag blir överengagerad i saker, att jag inte klarar av att ta paus, att jag spinner iväg, slutar sova och slutar äta, konstaterar Cissi.
Men Cissi Hult har inte övergivit ordet. I helgens utställning på Art Market, Slakthusområdet i Johanneshov, kombinerar hon bild och text. Konstverken med tillhörande texter ligger dessutom ute på Instagram (ZC.Artdesign) och tavlorna finns till försäljning på Artportable.com.
Skyndar långsamt
I framtiden vill Cissi kombinera konstnärskapet med skrivandet. En webbtidning med inriktning på elitidrott och reumatiska sjukdomar befinner sig på planeringsstadiet. Cissi skyndar dock långsamt.
– Det här är min process, det här är jag. Idag gör jag ingenting för att prestera, utan för att det är roligt. Det menar jag gäller för alla, att vi måste hitta vårt ”varför”, fråga oss varför vi gör det vi gör och sedan göra det på våra egna villkor, sammanfattar Cissi Hult.
Det här är utmattningssyndrom Utmattningssyndrom orsakas av en långvarig kronisk stress. Det påverkar både hjärnans funktioner och själva kroppen. Hjärnan orkar inte skicka och ta emot signaler. De signaler som ändå lyckas nå ut, hittar inte rätt. Koncentrationsförmågan försämras, stresskänsligheten ökar och känslor av panik kan uppstå. Återhämtningen tar lång tid, men i de allra flesta fall blir den som drabbats av utmattningssyndrom återställd. Källa: MIND. |