söndag 19 maj 2024

Konstnären Nina Bondeson återvänder till Södertörn

Läs också
Signora Canedottos VII:e sortering i XXVI:e uppordning av all världens ting och företeelser, av Nina Bondeson, 2002, Södertörn Högskola. Foto: Maja Steen Danielsson.

Nina Bondesons jättelika muralmålning pryder sedan 2002 väggen utanför aulan på Södertörns högskola. Nu är hon aktuell med utställningen Ur Signora Canedottos uppordningar, som har vernissage torsdag 23 november på Art Space Södertörn.

För studenter och anställda på Södertörns högskola är Nina Bondesons konst inte något främmande. Dagligen möter de Signora Canedotto, kvinnan som väggmålningen vid aulan föreställer. Hon är en av flera fiktiva karaktärer som återkommer i Nina Bondesons konst. 

– Signora Canedotto är en kvinna som hela tiden visar sig vara i min egen ålder, det vill säga 70 år nu. Hon har tagit sig an uppgiften att hjälpa Herren i sin skapelseberättelse, berättar Nina Bondeson. 

En ganska otacksam uppgift?  

– Ja, absolut. En närmast omöjlig uppgift, vilket ofta resulterar i förtvivlan, säger Bondeson och skattar. Men trots Signora Canedottos vemod inför världens oordning kämpar hon på och ger inte upp visionen om varje ting och företeelse på rätt plats.  

Fiktiva karaktärer, likt Signora Canedotto, spelar en väsentlig roll i Nina Bondesons konst och är en central del av hennes skapande. 

– Fiktionen är viktig för att kunna använda mina egna och andras erfarenheter i konsten. Med fiktionens hjälp kan jag skapa en bra distans till verkligheten och genomföra en gestaltning, förklarar hon. 

Till skillnad från litterära karaktärer, som bär på en bestämd historia, fungerar Bondesons karaktärer som kärl eller behållare. Hon menar att de kan bära på olika frågeställningar och tankar. 

– Tillvaron är ju sådan, ständig tankeverksamhet. Ibland är det skönt att lägga ifrån sig de stora frågorna, då får en karaktär ta hand om dem ett tag.

Nina Bondeson. Foto: Hendrik Zeitler.

Som den kommande utställningens titel antyder har den tydliga kopplingar till väggmålningen föreställande Signora Canedotto. Utställningen består av ett axplock av verk som hänger ihop med karaktären. 

Utöver måleri arbetar du med flera olika tekniker, kommer det synas i utställningen? 

– Ja, det är en blandning. Utställningen består av textila utskrifter, målade möbler, litografier och broderier. Det blir ett litet utsnitt av en helhet.    

Ur Signora Canedottos uppordningar har vernissage på Art Space torsdagen 23 november och går att besöka till och med 18 januari 2024.  

Nina Bondeson
Född 1953 i Stockholm.
Utbildad vid Konsthögskolan i Stockholm 1983-1988. 
Lever och verkar i Mölndal och Göteborg. 
Källa: Göteborgs konsthall.
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami