tisdag 21 maj 2024

Konstutställning för alla – ska stötta Botkyrkas konstnärer

Läs också
Botkyrka konsthalls nuvarande utställning. Foto: Olivia Persson

I Botkyrka konsthall pågår just nu utställningen Matters of the heart, en konstsamling av målningar, fotografier, skulpturer och ljudverk. 
Det här är för alla som bor i Botkyrka, det är deras samling, säger konsthallschefen Miriam Andersson-Blecher. 

Inför utställningen gjordes ett “open call” för att hitta och stödja konstnärer i Botkyrka som skulle vilja sälja sin konst till samlingen. Mer än ett fyrtiotal konstnärer skickade in tre bilder var och en extern jury valde ut nio konstnärer. Utställningen tar vid vad gäller Botkyrka konsthalls historia, den utgår från kommunens konstsamling som köpt in och samlat konst sedan slutet på 60-talet. 

– Det är de som bor i Botkyrka som har bidragit till utställningen och då känns det fint att faktiskt visa det. Det är vad Matters of the heart konstsamling handlar om. 

Miriam Andersson-Blecher. Foto: Olivia Persson

En godispåse fylld med uttryck 

Urvalet är gjort av Botkyrka konsthalls kurator Anneli Bäckman tillsammans med konstvetaren Maria Johansson och består av väldigt många olika typer av uttryck och konstnärer. 

– Det ska kännas nästan som en godispåse, att man upplever att man hittar något som passar ens smak och att det ska vara glädjefyllt och inspirerande att ta del av. Mötet med konst är vad du personligen upplever och ser, säger Miriam Andersson-Blecher. 

Ett av deras nyinköpta verk är av Maja Backen: “Min syster och jag brukade leka i trädgården, nu bor hon långt borta”. Skulpturen visar två individer som är sammanflätade.

– Först när hon kom och lämnade den såg jag inte riktigt vad det var, men nu när jag går förbi den varje dag har jag nästan blivit lite förälskad i den. När man går nära ser man att de har olika uttryck i ansiktet. Verket väcker många fina samtal om längtan och vad det innebär att ha ett nära band till någon annan.

Botkyrka konsthall. Foto: Olivia Persson

Botkyrka konsthallsprogram

Många olika kommuner, regioner och landsting använder offentliga medel för att köpa in konst och det har pågått sedan 40-talet i Sverige. Strävan efter ett samhälle där konstnärer kan livnära sig och konst får existera.

– Varje år har vi en summa pengar att köpa in konst, då köper vi oftast in konst från konstnärer som vi tidigare samarbetat med. Vi vill att när man tittar i konstsamlingen så ska man se att det speglar Botkyrka konsthallsprogram, säger Miriam Andersson-Blecher. 

Du hittar utställningen i Botkyrka konsthall i Fittja och den pågår till 27 maj 2023. 

Olivia Persson

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami