söndag 26 maj 2024

Konstutställning för Konstskolan Idun Lovéns andraklassare

Läs också

Nya skulpturer och målningar pryder ett hörn av Södertörn högskolas huvudbyggnad varje vecka. I byggnaden Moas båge på våning tre har studenter från Konstskolan Idun Lovén utställning av sina konstverk för allmänheten. Vecka 15 är det Astrid Womacks verk som hänger på väggarna.

Konstskolan Idun Lovéns andraklassare ställer ut sina konstverk på våning 3 på Södertörn högskolas huvudbyggnad Moas båge. Alla studenter i årskurs 2 får en vecka var under läsåret att själva planera och montera sin utställning. Vecka 15 är det Astrid Womack som ställer ut på studentgalleriet.

– Det känns jättekul med utställningen, roligt att få hålla den nu i slutet för då får man mer tid att skapa verk och det är trevligt att samla sina verk i ett rum för att se hur de ser ut tillsammans, för det gör man inte annars, säger hon.

Kico Wigren, rektor på Idun Lovén, berättar att det är viktigt att låta studenterna fixa med sin utställning på egen hand.

– Just det här att arbeta ensamma är del av vårt mål med utställningen. Vi hoppas att studenterna ska lära sig att arbeta väldigt mycket självständigt, säger han.

På utställningen får eleverna välja själva vilka av sina verk de vill ställa ut för allmänheten. Vissa studenter hänger upp sina målningar medan andra smyckar hela galleriet med skulpturer och målningar. 

– Jag är lite inne på vita grejer på vita väggar just nu. Det hade varit trevligt att göra hela väggen på det sättet. Jag tycker att det är kul att det är typ kamouflerat, säger Astrid Womack.

Kico Wigren berättar att alla studenter inte har samma positiva känsla för utställningen, men att det är väldigt få som har negativa tankar om den. De flesta eleverna uppskattar möjligheten, där vissa är så engagerade att de omformar hela lokalen efter sina verk. En viktig tanke kring utställningen är att studenterna ska få testa och känna på hur det känns i arbetslivet som konstnär och att ha utställning i en egen ateljé.

– Det viktigaste är att under utbildningen få arbeta med utställningar som är en del av att arbeta som konstnär och kunna sortera fram vad det är man vill visa och hur man ska visa det och även att det händer något ganska tydligt, säger Kico Wigren.

Astrid Womack känner sig stressad inför den kommande utställningen, delvis för att hon vill hinna göra nya verk att ställa ut.

– Jag vet inte exakt vad jag vill ställa ut, men det jag är mest nöjd med helt enkelt. Jag har aldrig haft en egen utställning så det är roligt att få öva på det, öva på hänga upp och se alla verk ihop. Det är najs att vi har den här möjligheten och att folk kan gå förbi och se utställningen, säger hon.

Astrid Womack i förberedelse inför utställning på Södertörns högskola. Foto: Elin Krell
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami