lördag 25 maj 2024

Kören En glad ton sprider glädje och framtidstro  

Läs också
Foto:Erika Eriksson

Den fyrstämmiga kören En glad ton fyller 40 år. Körträningen innehåller förutom sång, även ett gymnastikpass och en fikastund där Huddinges kulturliv diskuteras. Körens ledord är gemenskap och glädje.

Kerstin Nilsson, ordförande i kören, möter upp utanför Stuvstakyrkan. Hon är full av liv och väldigt stolt över körens 40-årsfest som de haft dagen innan, då de sjungit i Huddingekyrkan. Ett projekt som påbörjades redan i början på sommaren.  

 – Det är alltid många som vill komma på våra konserter. Nu senast kunde vi inte släppa in alla i lokalen, vilket är ett kvitto på hur uppskattade vi är. Samtidigt som det är väldigt tråkigt att inte kunna släppa in alla som kommer på våra konserter, säger Kerstin Nilsson.  

Hon berättar att det inte finns så många lokaler i området, varken för uppträdanden eller för körlektionerna. Just nu tränar kören, som har 49 medlemmar mellan 59 och 91, en gång i veckan i Stuvstakyrkan.  

Innan det är dags för körsång håller en av körmedlemmarna Inger i ett gymnastikpass som många tycker är trevligt. Att få i gång kroppen och tänka på att vara rörlig är viktigt för att orka när man börjar bli äldre, säger flera personer från kören.  

 – När vi sjunger arbetar vi även medicinskt med våra lungor och med hjärtat. Man får komma ut och se nya platser, träffa nya människor och så har jag fått många nya vänner här i kören. Att ha något att se fram emot och få känna samhörighet är viktigt, säger Ingrid Baumgarts.  

Foto: Erika Eriksson.

Just nu tränar kören på jullåtar inför december. De ska ha en julkonsert på Folkes i Huddinge Centrum den 2 december. Men i vanliga fall begränsar de sig aldrig till ett visst tema, utan har över 400 låtar på sin repertoar. Där körmedlemmarna får komma in med önskemål om vad de vill sjunga härnäst.   

–  Det är en styrka att vi inte behöver begränsa oss till ett visst tema. Att vi får utmana oss och prova på något nytt. Då blir det aldrig tråkigt, säger Kristin, en av körmedlemmarna.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami