lördag 25 maj 2024

Koreografen Anna Öberg utsedd till årets residensinnehavare

Läs också
Anna Öberg. Foto: Stephan Hall

Södertörns högskola och Huddinge kommun har sedan 2021 gett residens till konstnärer från olika fält. Förhoppningen är att väva samman den valda konstformen med forskning och främja konstnärlig verksamhet i området. Årets resident, Anna Öberg, vill bjuda på dans. 

– Under pandemin började jag ifrågasätta det jag höll på med, berättar Anna.

När alla satt inlåsta under Covid-19 pandemin började Anna tvivla om hennes arbete som koreograf egentligen var viktigt, ju längre tid som gick desto tydligare blev människans behov. 

– Det som folk längtade efter var att göra och uppleva saker tillsammans och då insåg jag att kultur är sammanbindande. Det är grejen som till stor del skapar möten. Nu känns det angeläget att göra konst.

Anna Öberg ska jobba inom Södertörns högskola, hon vill även använda sig av allmänheten och kulturen från Flemingsberg och Huddinge i sin forskning. Hennes projekt, Intellectus Live, ska utforska hur kunskap och konstnärligt material föds samt expanderar i grupp eller i relation mellan människor. Hon tänker börja med att bjuda in ett flertal konstnärer som är aktiva inom andra genrer och konstområden än hennes egna. Sedan kommer Anna även uppmana ett par studenter och anställda från högskolan att delta.

Samtalen, övningarna och de andra metoderna som används under mötena är till för att samlas kring gemensamma eller tangerande intresseområden. Med tanke på att alla av hennes gäster går in med annorlunda erfarenheter och verktygslådor, kommer man få se saker från olika håll. Ämnen som gått och blivit banala kanske lyser upp i ett nytt ljus och det är precis det som Anna är ute efter.

Tradering är ett begrepp som länge intresserat Anna.Det innefattar kunskap och material som flyttar sig mellan människor och kontext. Hon liknar begreppet tradering med viskleken och påpekar att varje deltagare färgar materialet som förs vidare med sitt eget innehåll. Hon har tänkt använda tradering som huvudmetod under sin forskning.

– Viskleken är i stort sett omöjlig att kontrollera och det är tjusningen med det okontrollerbara.

Så småningom, baserad på forskningen som blivit gjord, kommer en koreografisk installation som är öppen för allmänheten. Det är möjligt att titta på den eller själv vara delaktig och gå in i den.

När man talar med endimensionella bilder över en datorskärm försvinner ett av människans stora kommunikationsmedel. Anna förklarar att publiken får något särskilt från dans.      

– Speglingen av en annan kropp är något unikt.           

Stephan Hall

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami