onsdag 29 maj 2024

Korpen bjuder in till Hälsoklubben Alby

Läs också
Linda Höljer (höger), och Felicia Wallin-Forsell (vänster) föreläser om träning och hälsa för äldre. Foto: Emilia Windell

I onsdags eftermiddag höll föreningen Korpen Huddinge Botkyrka sin första av sex hälsoträffar för seniorer i kommunen. Det bjöds på fika, gummibandsträning och en föreläsning som mynnade ut i engagerade samtal mellan föreläsarna och besökarna.

Föreningen Korpen Huddinge Botkyrka höll tidigare Hälsoklubben på Mötesplatsen i Alby och har nu startat upp på nytt i Subtopia, där deras kontor även ligger. Här anordnar ledarna Linda Höljer och Felicia Wallin-Forsell temaföreläsningar och rörelsepass med hälsan i fokus. Seniorer kommer bland annat kunna ta del av föreläsningar som berör motivation, mat och stress. 

På föreläsningen i onsdags diskuterades vikten av rörelse och hur man minskar sitt stillasittande. Framöver står bland annat yoga och en stärkande promenad på agendan.  

Felicia Wallin-Forsell (höger) visar Jannike Rosmer Gustavsson (vänster) och Essi Gerrby (mitten) några övningar med elastiskt band. Foto: Emilia Windell

Uppskattat hos seniorerna

Hälsoklubben finns även i Vårby, där det anordnas träffar varje vecka. De planerade sex träffarna i Alby syftar till en början till att se om intresset finns hos seniorerna här också. Förhoppningen är ett långsiktigt upplägg där träffarna hålls regelbundet framöver. 

– I Vårby är träffarna jätteuppskattade och det dyker upp många seniorer vid varje tillfälle. Om det blir lika populärt i Alby kan vi hålla det levande, säger Felicia Wallin-Forsell. 

Jannike Rosmer Gustavsson är en av seniorerna på plats och hoppas att fler ska få kännedom om träffarna. 

– Det gäller att få hit folk. Det är viktigt med rörelse och att komma hemifrån och träffa andra människor, säger hon. 

Nyckelorden är kunskap och gemenskap

Målet med föreläsningarna är att ge verktyg som ska stärka seniorerna i sin vardag genom kunskap om hälsa. De olika träningsformerna som man får prova på syftar till att bygga starkare kroppar för att  förebygga och lindra de sjukdomar som är vanligt förekommande bland äldre. Man vill också motverka den ofrivilliga ensamheten som finns bland äldre i Sverige idag.

– Vi vill med initiativet främja gladare och hälsosammare seniorer, säger ledarna Linda Höljer och Felicia Wallin-Forsell. 

Essi Gerrby som kommit till träffen har länge varit medlem i Korpen och deltagit i andra aktiviteter som föreningen har arrangerat. Hon tycker att aktiviteterna ger henne gemenskap och aktivering. 

– Det bästa är den sociala biten, att man träffar nya vänner. Och att man får komma ut naturligtvis. Jag är mer ute än hemma, skrattar Essi.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami