tisdag 21 maj 2024

Kortdokumentären This is Alby blev succé

Läs också
En bild på Julia Ammouri, Hendelis Elias & Montadar Saleh
Julia Ammouri, Hendelis Elias & Montadar Saleh. Foto: Privat

Den lokala duon Montadar Saleh och Julia Ammouri bestämde sig för att göra en kortfilm om 19-åriga Hendelis Elias. Kortdokumentären, This is Alby, blev nominerad i kategorin “New Doc” på Tempo dokumentärfestival. 
– Vi är många unga som verkligen vill lyckas, säger Montadar Saleh.

Innan arbetet med This is Alby jobbade Montadar Saleh och Julia Ammouri på mediehuset Fanzingo i Alby med medieproduktion med ungdomsperspektiv. Tillsammans kom de sedan på idén att porträttera den unga Hendelis Elias inspirerande arbete med ungdomsdrivna musikfestivalen This is Alby. 

– Det handlar om Hendelis drömmar och vision om att främja kultur och att ge ungdomar en chans att utvecklas, berättar Montadar Saleh.

Med stöttning av Fanzingo och hjälpsamma vänner kunde de producera This is Alby som också kom att bli nominerad till Tempo filmfestival. Nomineringen var mer än de hade hoppats på.

– Det var så hedrande att bli nominerade. Det hade varit kul att vinna årets New Doc men det var inte det viktigaste. Det var bara kul att få visa filmen på en större scen och för människor som kanske inte ens visste vad Alby var för något.

– Folk har blivit berörda av Hendelis berättelse och människor har berättat att de fyllts av drömmar, och det var ju det vi ville göra, inspirera, säger Montader Saleh. 

Framtiden ser också lovande ut. Montadar berättar att han har en hel del på gång. Dels har han egna projekt men berättar också att succéduon nu jobbar med en till kortdokumentär som också fokuserar på en ung persons samhällsengagemang, men denna gång med lite andra frågor. De hoppas kunna färdigställa filmen under kommande månad.

Alby som huserar både Subtopia och Fanzingo arbetar för främjandet av ungdomars kulturella driv, något Montadar värderar högt. Han menar att Botkyrka kommun är en plats rik på drömmar och full av talang.

– Vi är många unga som verkligen vill skapa och göra skillnad men kanske inte riktigt fått rätt verktyg eller stöd i sitt arbete.

– Fanzingos och Subtopias arbete är otroligt viktigt för kommunen, det viktiga är inte bara den fysiska platsen utan att det finns vuxna som visar att de bryr och vill stötta unga i sitt arbete, säger Montader Saleh.

En stillbild från dokumentärfilmen This is Alby
Stillbild från dokumentären This is Alby. Foto: Privat
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami