Teater. Grekerna har bränt Troja till aska och de överlevande kvinnorna ska delas upp som krigsbyte. Den tredje december är det premiär för Teater Slávas tolkning av Euripides drama Trojanskorna.
Det råder febril aktivitet i Teater Slávas lokaler på Kyrkogårdsvägen. Ett sorts organiserat kaos där de sista stygnen sys i kostymer, scener diskuteras och röster sjungs upp. På scenen är det annorlunda. Där rör sig ofta skådespelarna som en kropp. Under 25 år har Teater Sláva utvecklat ett eget uttryck, präglad av den fysiska teatertraditionen. Teatergruppen arbetar mycket med köruttryck, där sång, repliker och rörelser utförs gemensamt av skådespelarna. Uppsättningen av Trojanskorna sticker ut lite i sammanhanget.
– Texten får ta stor plats och det rent fysiska lite mindre, om man jämför med hur vi normalt jobbar. Det är en spännande utmaning för oss som grupp, säger skådespelaren och verksamhetschefen Maria af Klintberg. Hon spelar spelar Hekabe, Trojas drottning.
Hekabe har förlorat sin ställning, sin make och flera barn, och ska nu bli slav hos Odysseus. Hennes överlevande döttrar ska föras bort och bli sexslavar eller mördas. Tillsammans diskuterar de överlevande kvinnorna sina öden; både sorgen över det som varit och det som ska komma, liksom ilskan och viljan att hämnas med samma mynt. Trojanskorna är i grunden är antikrigstext om hur våld föder våld. Det är en ständigt aktuell berättelse, tycker regissören Anna Azcárate.
– För oss, som tar freden för givet, blir det lätt att man relativiserar saker. Man slutar fightas för moraliska och etiska värden. Men krig är så komplext, och ställer saker på sin spets. Finns det något du är beredd att gå i döden för?, säger Anna Azcárate.
Att en uppsättning på Teater Sláva regisseras av en utomstående person hör inte till vanligheterna. Normalt tar en i teatergruppen på sig ansvaret att regissera, eller så spelar de utan regissör. Maria af Klintberg ser många fördelar med upplägget den här gången.
– Anna har en skarp men människokännande blick. Det blir ett sätt att se sig själv utifrån, och man lär sig och växer mycket av det, säger hon.
Anna Azcárate lovar att Teater Sláva-anhängare kommer känna igen sig.
– Mycket energi måste läggas på att erövra texten. De stora klassikerna är klassiker av en anledning. De är som solida gjutformar man häller sin tolkning i. Men den här föreställningen är tydligt signerad Sláva, säger hon.
Fredag den tredje december är det premiär.
Trojanskorna på Tonsalen i Huddinge
Vad?
Teater Sláva sätter upp Euripides pjäs Trojanskorna, baserat på nyöversättningen av Agneta Pleijel och Jan Stolpe
Var?
Teater Sláva/Tonsalen, Kyrkogårdsvägen 2, Huddinge
När?
Föreställningar 3, 4, 10 och 11 december samt under våren 2022
Medverkande
Regi: Anna Azcárate
Skådespelare: Elin Tisell, Daniel Rudholm, Marcel Lindström, Maria af Klintberg, Josefin Karlsson, Viktoria Siwek/Lova Eriksson, Sanne Skjervik, Lars Brinck