söndag 19 maj 2024

Kriminalvården Flemingsberg söker sommarjobbare som vill bryta “den onda cirkeln”

Läs också
Stefan Wickström. Foto: Malcolm Wiren

Kriminalvården söker under våren sommarvikarier. Nytt i Flempan har träffat Stefan Wickström som arbetar på häktet i Flemingsberg. Han berättar mer om hur det är att jobba inom Kriminalvården.

I Flemingsberg finns ett rättscentrum som består av åklagarmyndigheten, polis och tingsrätt. Här ligger även häktet som är Kriminalvårdens verksamhet i området. Inför varje sommar söker Kriminalvården vikarier till häkten och fängelser. Det är inte ovanligt att studenter söker vikariaten.

– Vi får in ansökningar från personer som pluggar på både Södertörns högskola och Karolinska Institutet. Vi ser gärna att de som söker personer har lokal anknytning, antingen att de bor eller pluggar här, säger Stefan Wickström.

Att sommarjobba inom Kriminalvården innebär främst avdelningsarbete. Det är ett klientnära arbete. Det kan handla om att dela ut mat, se till att de intagna kan gå på rast men också ha en kontakt med dem.

– Grunden är att tillgodose de intagnas rättigheter. Det bästa med arbetet är dock att vara med och bryta den onda cirkeln. Det handlar om att vi kan hjälpa en människa som hamnat snett att komma in i samhället igen, säger Stefan Wickström.

Jobbet i ett fängelse eller häkte är dock inte helt riskfritt. Att arbeta nära människor som befinner sig i kris kan medföra svåra situationer – men Stefan Wickström menar att man inte behöver oroa sig.

– Gör vi rätt och har rätt förmågor på rätt plats, då skulle jag säga att vi minimerar den risken, säger han

Att ha passande personliga egenskaper är också väldigt viktigt i rollen som kriminalvårdare.

– Vi söker dem som har en human människosyn, som har tron på att alla går att förändra, säger Stefan Wickström.

Han avslutar med sina tips för de som är intresserade av vikariaten och genom det hjälpa människor ur kriminalitet.

– Berätta gärna om vem du är, dina kompetenser och att du är nyfiken på ett tydligt sätt. Om du får jobb och kommer in skulle jag säga att bra skor är mitt bästa tips, säger Stefan Wickström och skrattar innan han fortsätter. Skämt åsido, lyssna in, känn in och lära dig att följa de rutiner som finns så kommer jobbet gå galant. 

Sista ansökningsdag för sommarjobben på häktet Flemingsberg är 16 april 2023

Malcolm Wirén

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami