lördag 25 maj 2024

Kristoffer Söderström: ”Min dröm är att bli egyptolog”

Läs också
Kristoffer Söderström är historieintresserad och målet är att bli historiker av något slag. Foto: Tuva Thell

Kristoffer Söderström, 23, var fem år gammal när hans intresse för Egypten väcktes. Idag studerar han etnologi på Södertörns högskola, med blicken fäst på framtidsvisionen: egyptolog.

Det var allt annat än självklart att filmen Mumien från 1999 skulle lämna ett så avgörande intryck på Kristoffer Söderström. Men så blev det, filmen gav nämligen upphov till hans intresse för Egypten.

– Min dröm är att bli egyptolog och jobba på Naturhistoriska museet i Berlin, berättar han och fortsätter:

– Det bästa med att jobba på museum skulle nog vara att förmedla information och jag tror att jag kan berätta på ett intresseväckande sätt.

Att gå till en plats och tänka att här stod någon jag läst om är en mäktig känsla. Foto: Tuva Thell

Drömmen uppkom för ungefär fem år sedan, innan dess visste han inte att jobbet fanns. Han förklarar att en egyptolog är en historiker specialiserad på forntida Egypten. Uppsala universitet är det enda lärosätet i Sverige där studenter kan utbilda sig till egyptologer.  

– Jag gillar idén av att kunna gå till en plats och tänka att här stod en person som jag har läst om. Det är en ”större än dig själv”-känsla.

Kristoffer Söderström bor i Strängnäs tillsammans med sin sambo och deras tre hundar. Idag läser han andra terminen på Europaprogrammet med inriktning etnologi.

– Jag måste ha en kandidat i etnologi innan jag kan söka till egyptologprogrammet. Ibland känns det onödigt samtidigt som jag vet att jag kommer att få användning av det jag lär mig, på ett eller annat sätt.

I bilderna ser vi
Att vilja bli egyptolog är inte särskilt vanligt, något som Kristoffer Söderström tycker känns kul. Foto: Tuva Thell

Vägen till målet är relativt lång. Men på frågan om hur det känns svarar han att det absolut är värt det.

– Det kommer att öppna upp vägen dit jag vill.

Konkurrensen inom yrket tror han är den största utmaningen.

– Jag tror att det är prestigeartat, att man behöver visa att man kan och få ut sig själv på arbetsmarknaden.

Om drömmen att bli egyptolog inte blir sann har Kristoffer Söderström, som beskriver sig själv som driven, andra alternativ.

– Mitt mål är att bli historiker av något slag, vare sig det blir inom egyptologi eller något annat ämne. Så om jag inte kommer in på programmet i Uppsala kan jag söka till historikerprogrammet i Lund i stället.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami