torsdag 30 maj 2024

Kulturskolan skapar mötesplats och gemenskap

Läs också
Kulturskolan i Huddinge, affisch för Kulturskolefestivalen. Foto: Karin Elldin

Kulturskolan i Huddinge arbetar hårt med att sprida kulturen. Fokus ligger speciellt på att barn ska bli del av en gemenskap och få en mötesplats genom kulturen. För att uppnå detta kommer de ha en festival i maj.

Barn och unga i Huddinge måste få en större mötesplats för kultur, tycker Fanny Leander, sångpedagog och projektledare på Kulturskolan i Huddinge. Detta arbetar Kulturskolan i Huddinge med, genom att hålla en kulturskolefestival från den 18 till 30 maj. Fanny Leander berättar att det största målet med festivalen är att kulturskoleeleverna ska få visa upp sitt arbete för andra barn, unga och även vuxna.

– Vi vill skapa en gemenskap och ett sammanhang för alla unga. Om barn ser andra barn delta i kulturens olika genrer, kanske de också blir intresserade och vill delta. På det sättet kan vi sprida kulturen i Huddinge och ge barn en plats att uttrycka sig på.

Huddinges elever skapar föreställningar

För att skapa denna festival har eleverna på skolan skapat band, teaterföreställningar och dansföreställningar att visa upp för allmänheten i Huddinge. 

– Jag tror det är väldigt viktigt för barnen att arbeta tillsammans med ett mål i slutet av terminen. Det ger en mening och barnen får känna att de behövs och att det märks när de saknas. Eleverna får även vara med mycket och bestämma, till exempel rösta vilka låtar de ska spela i sina band, säger Fanny Leander.

Hon berättar även att det är en del av barnkonventionen att låta barn ta del av kultur och skolans festival har därför ett väldigt viktigt syfte. Skolan har även som mål att visa upp kulturen för boende runt om i Huddinge och visa sitt externa arbete.

– Det är viktigt att se varandra, inte bara barn utan även vuxna. Att se att det inte bara är vuxna professionella som kan hålla på med kultur, utan även barn. Vi har i år valt att lyfta fram det skolan gör externt för att sprida kunskap om att vi finns här.

Festivalen återkommer varje år

– Vi har åren innan haft en karneval med liknande inslag, men vi kollegor fick tillsammans idén att börja med en festival istället. Det har nu blivit ett fast koncept som vi kommer att fortsätta med varje år.

Med festivalen hoppas de på att skapa ett större engagemang och att de kan utöka sina lokaler i framtiden. För att locka folk från olika platser kommer de i år att hålla festivaldagarna på två olika platser – Huddinge och Skogås. 

– Vi hoppas på att locka folk som passerar, att de stannar och blir intresserade. Vi vill att fler oväntade personer ska besöka oss, säger Fanny Leander. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami