torsdag 30 maj 2024

Lagar och logik – på sätt och vis

Läs också
Konstverket Bad Excuses av Ellen Dynebrink. Foto: Privat

I helgen slår dörrarna upp för konstutställningen “Lagar och logik-på sätt och vis” på Fullersta Gård. Utställningen har öppet 23 april–10 juli. Under torsdagen fick Nytt i Flempan en privatvisning av alla konstverk på utställningen.

Konstnärerna som ställer ut är Amanda Björk, Ellen Dynebrink, Niklas Karlsson, Petter Rhodiner, Helén Svensson och Ossian Söderqvist. Utställningen har varit ett långt arbete under utveckling. Det första du möts av är ett rum fyllt med ett konstverk av varje konstnär, medans resterande rum innehåller verk med enstaka kopplingar till varandra. 

Efter det följer två våningar av blandade verk från konstnärerna. Lagar och Logik står för vilka ramar och regler konstnärerna sätter innan deras verk påbörjas. Alla verk har saker gemensamt, att arbetet sker baserat på egna premisser. Att konstverken väljer att utforska sambandet mellan sammansättning, upprepning och upplösning. 

Konstverken har skapats av många olika material och färgskalor. Även om alla verk är olika varandra finns det även ett släktskap mellan de. Verken är abstrakta på sitt egna sätt, där många former och material möts. 

En av alla konstnärer som ska ställa ut är Ellen Dynebrink. 
— Fullersta gård har gjort en sammanställning av olika konstnärskap, där vi har liknande beröringspunkter. Det känns kul att få komma i ett nytt sammanhang och få nya kollegor, säger Ellen.

Ellen jobbar med lappteknik och har en förkärlek till det textila materialet. Hon har även ett stort intresse för textila material, historien bakom och en koppling till kvinnohistoria. Just nu jobbar hon mycket med bilder och att avbilda textilier, där hon adderar skevheter så tygets material får ha ett eget språk. 

I utställningen visas verk i många olika material. Vissa tyger är fluffiga och vissa är mer glansiga, det blir ett lager av taktilitet och förvrängning av utgångs bilderna. Ellen hyllar material som inte är traditionellt avsatta att jobba med, bland annat tyger som fleece och polyester. Dessa tyg har inte samma långvariga hållbarhet som andra tyger och glöms därför bort. Hennes konst representerar att jobba med förskjutningar av värde och estetik.

Tyger som är en del i bakgrunden och alltid existerar runt oss, gardiner, lakan, handdukar osv. Bilden processas och förstoras till en större storlek för att sedan peta in andra material och förvränga verket. 

— Jag får inspiration till mina konstverk från vardagen och bilder runt omkring mig. Jag utgår från textilier som har en självklar men osynlig del i våra liv, säger Ellen Dynebrink.

Ellen Dynebrink. Foto: Privat
Namn: Ellen Dynebrink
Ålder: 35 år
Bor: i Göteborg
Utbildning: Textildesign i Borås på textilhögskolan där hon läst kandidat, masterutbildning i textilkonst på HDK göteborg
Utställning som hon är mest stolt över: Gustavsbergs konsthall i Värmdö, vid namn dödligt material. Spec efter konsthallen inte finns längre.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami