Matsvinnet i Huddinges grundskolor har varit den lägsta på sju år visar en rapport från Huddinge kommun. Det visar redovisningen av ekologisk hållbarhet i grundskolan 2022.
– Det är glädjande att se att Huddinges skolor så framgångsrikt jobbat med de här viktiga frågorna, säger Johan Skofteröd, utbildningsdirektör i Huddinge kommun.
Skolan är en av de verksamheter som arbetar mest för att minska matsvinnet inom kommunen. Huddinges grundskolor har mätt serveringssvinnet en vecka på våren och en på hösten. Resultatet visar att svinnet minskat från föregående år per elev och lunch. Siffrorna är de bästa sedan 2016 och lägre än inom till exempel äldreomsorgen.
I ett pressmeddelande från Huddinge kommun ger Johan Skofteröd en stor eloge till elever som uppvisat ett stort engagemang i klimatfrågan, såklart även till måltidspersonal, skolledare och medarbetare. Kästaskolan i Flemingsberg är en av skolorna som fortsätter jobba mot mindre matsvinn.
– Det är en svår balansgång när man lagar mat åt så många. Men vi märker att barnen äter mer än vanligt men inte slänger mer, säger Paul, kock på Kästaskolan.
Inköp av ekologiska livsmedel
2021 antogs en ny måltidspolicy med syfte att fortsätta kommunens arbete och kvalitetssäkra måltidsverksamheten inom förskola, skola och äldreomsorg. Ett av målen är att andelen ekologiska livsmedel ska vara hög i de kommunala verksamheterna. Inköpen av ekologiska livsmedel har under 2018 minskat, både inom grundskolan och i Huddinge kommun totalt. Däremot finns stora skillnader på andel ekologiska inköp mellan skolorna, från 19 till 53 procent.
Skillnaderna beror bland annat på vilka typer av måltider som serveras på skolan, hur man planerar sin meny med vegetariska, fisk- och kötträtter, hur väl man gör sina inköp hos avtalsleverantörer och arbetar med att hushålla med resurserna.
Under 2022 skedde stora kostnadsökningar för livsmedel och det kan ha varit en av orsakerna till att de ekologiska inköpen minskat då det ekonomiska läget varit ansträngt.
Sophie Öhrlund