lördag 25 maj 2024

Lär dig att odla på ett miljövänligt sätt

Läs också
Bella Linde med sin bok “Odla utan spade”. Foto: Hussein Moge

Stör inte det liv som finns under jorden. Detta går författaren och journalisten Bella Linde in på i sin bok “ Odla utan spade”. I lördags höll hon en föreläsning om odlande som satte punkt för Huddinges odlingsveckor.

Under fyra veckor har olika bibliotek i Huddinge hållit aktiviteter och föredrag om hållbarhet i vardagslivet. Bella Lindes föreläsning var finalen för detta. Odla utan spade som är översättning från det engelska ordet no-dig innebär att odla utan att gräva. Metoden bygger på att inte störa det liv som finns under jorden.

– I en tesked jord finns det mer liv än människor på jorden, berättar Bella Linde med ett skratt.

Inom no-dig kan den som odlar använda sig av kompost, vilket förenklar odling på balkongen. Detta betyder att nästan vem som helst kan så sina egna frön och grödor. 

Saknar man gröna fingrar är det bara att försöka igen, menar Bella Linde. Man ska inte låta ett misslyckande stoppa en från att leva mer klimatsmart.

– Att odla eget eller handla närodlat är två av många förändringar man kan göra själv, säger Bella Linde.

Vikten av att göra förändringar i vardagslivet är stor, menar hon. Dessutom måste vi vara solidariska. Även individen har sitt ansvar för omvärlden.

Odla utan spade - föreläsning - Huddinge kommun
Publiken under föreläsningen. Foto: Hussein Moge

Skadligt att gräva

Det man vill undvika är att bidra till utsläpp av växthusgaser. Genom att gräva i marken vid vanlig odling släpper man ut gaser som funnits under marken. Dessa gaser bildades genom döda växter och djur som legat under markytan under miljontals år. Det är inte enbart inom odling som detta ska undvikas. Många använder sig av torv när de odlar, men förbiser nackdelarna som det bär med sig. Utvinningen av torv medför extremt mycket växthusgaser ut i atmosfären, berättar Naturskyddsföreningen på sin webbplats.

Bellas tips för att leva miljövänligare:

• Flyg mindre
• Ät mindre rött kött
• Odla eget och ät mer grönt
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami