söndag 26 maj 2024

Lärarstudenten som bytte riktning – vill göra skillnad

Läs också
Mohammad Abdali vill helst jobba med ingripande verksamhet när han är färdig med studierna.. Foto: Emil Toro Rosander

Mohammad Abdal läste lärarprogrammet innan han gjorde en tvärvändning. Nu ska han bli polis.

– Jag har alltid velat jobba med något som kan göra skillnad i samhället, säger Mohammad Abdal.

Just nu går Mohammad Abdali sin tredje termin på polishögskolan i Flemingsberg och förväntas bli klar om ett år. Innan dess spenderade han ett halvår som aspirant, alltså praktik på fältet. Fältet är något han ser mycket fram emot. Även om det ska bli kul tror han också att det kommer att bli skrämmande och jobbigt. 

– Att behöva lämna dödsbud till anhöriga eller bara något så simpelt som att svara på polisradion tror jag kommer vara tufft, säger Mohammad Abdali.

Han vet hur han ska agera i teorin, det har de övat på under utbildningen. Men att göra det i praktiken kommer vara en helt annan sak, tror han.  

Tidigare har han haft en fältvecka, en kort praktik, där han fått följa med ett arbetslag färdiga  poliser för att få inblick i hur det är ute på fältet. Han gjorde sin fältvecka i Skövde och vilket han tyckte var väldigt intressant och lärorik. 

– Vi pluggar mycket juridik och teori så att se att det tillämpas i verkligheten gjorde att allt vi lärt oss satte sig verkligen, berättar han.

Under fältveckan fick han bevittna allt från brott i nära relationer och narkotikabrott. Klasskamraterna i Stockholm fick göra en husransakan och beslagtog illigala automatvapen. Jämfört med dem tycker Mohammad Abdali att han har haft en lugn vecka.

’’Det krävs mycket studerande och kunskap’’

Innan studerade Mohammad till lärare men efter att ha kommit in på polishögskolan kändes det helt rätt i magen att byta.

– Jag pluggar väldigt mycket mer nu än vad jag gjorde på lärarutbildningen, säger han.

Teorin de måste lära sig tycker han inte är så komplicerad. Men det är mycket att hålla koll på samtidigt, som att fatta snabba beslut och veta vad du får och inte får göra som polis. Han tycker att det är bra att det är mycket teori men att det kom som en överraskning.

– Utan den blir det svårt att göra ingripanden och det är lätt att det blir fel, säger Mohammad Abdali.

Någon oro för att råka illa ut i tjänsten har han inte. Trots att han tror att agget har ökat mot polisen så tränker han att det rent statistiskt är väldigt liten risk att det händer något. Det är snarare utanför arbetstid som det kan finnas en liten oro.

– Ingriper du mot någon finns det alltid en risk att de ser dig på ICA. Då kanske de är sura för att du tagit deras knark, säger han och skrattar.

Men han tror att man kommer långt med att vara respektfull och berätta varför man agerar som man gör vid ingripanden.

– Förhoppningsvis får vi en liknande respons tillbaka, säger han.

Mohammad Abdali
Ålder: 23 år
Intressen: Gaming, anime och friluftsliv
Bor: Skanstull
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami