Flera av ABF:s aktiviteter i Flemingsberg har hotats av nedläggning. Läxhjälpen är en av dem. Tack vare ekonomiskt bidrag från Huddinge basket kan den fortsatt hållas öppen.
Klockan har inte hunnit slå 14.30, ändå sitter barn beredda med sina läxor och pennor i högsta hugg. Måndag till torsdag 14.30 till 17.00 har läxhjälpen i ABF:s lokaler öppet. Att det finns ett behov och är uppskattat råder det inget tvivel om och stolarna fylls snabbt av ambitiösa barn.
– Ibland kommer barnen hit efter skolan fast de inte har fått några läxor från sina lärare. De brukar be oss ur personalen att skriva ut läxor som de sedan gör helt frivilligt, berättar Astrid Ramberg verksamhetsutvecklare för ABF i Flemingsberg.
Till läxhjälpen brukar det vanligtvis komma omkring 15–20 barn per dag. Marie Konte, en av läxhjälparna, har lokalkännedom och bor själv i Flemingsberg.
– Att vi som jobbar som läxhjälpare har lokalkännedom, märker vi skapar en trygghetskänsla för barnen, berättar Astrid Ramberg.
Detta erbjuder ABF
ABF är en ideell förening som anordnar aktiviteter runt om i Sverige, uppgifter om var finns att läsa på ABF:s hemsida. I Flemingsberg erbjuds utöver läxhjälp andra aktiviteter bland annat lyrikverkstad, sång, konstutställningar och dans.
– Min roll som verksamhetsutvecklare innebär att komma på projekt och se vilka behov som finns kopplat till kultur och lärande i Flemingsberg, säger Astrid Ramberg. Att lära känna personer i Flemingsberg och se vad det finns för behov av aktiviteter för kultur och lärande här är en viktig arbetsuppgift.
Läxhjälpen har tack vare ekonomiska bidrag från Huddinge basket kunnat fortsätta hållas uppe. Detta trots att Skolverket sagt nej till att ge ekonomiskt bidrag till läxhjälpen i Flemingsberg.
– Samarbetet mellan läxhjälpen och Huddinge Basket fungerar toppen! Både personalen och barnen är glada och tacksamma att Huddinge Basket bidrar till att läxhjälpen kan fortsätta hållas öppen, säger Astrid Ramberg.