lördag 25 maj 2024

Ledamotsinitiativ i Botkyrka med fokus på barn och ungas trygghet   

Läs också
I tisdags hade kultur- och fritidsnämnden ett sammanträde för att diskutera ledamot initiativet. Foto: Ella Petersson Thierfelder

“Dags att vända på varje sten” är titeln på Mattias Lindgrens (S) ledamotsinitiativ för Botkyrka kommuns kultur och fritidsnämnd. I en tid som är kantad av skjutningar och sprängningar uppmuntrar Lindgren, 2:a vice ordförande, bland annat till utökade bakgrundskontroller av personalen i fritidsverksamheterna. 

Till grund för ledamotsinitativet ligger ett narkotikafynd i nämndens fritidslokal Albys Hjärta förra året och mängden brottsdömd personal på kommunens fritidsgårdar. Något som Mitt i Botkyrka rapporterade om förra året, där de uppgav att 24 procent var dömda för brott, med brottsrubriceringar från ringa narkotikabrott till brott mot knivlagen. 

I tisdags höll kultur- och fritidsnämnden sitt sammanträde, för att diskutera bland annat ledamotsinitiativet. Det fanns delade meningar om de händelser som skett de senaste året där framförallt narkotikafyndet på Albys Hjärta har tagit stor plats i konversationen, något Lindgren upplever trivialiseras genom att det understryks att det skedde på en offentlig toalett i anslutning till platsen. 

– Jag tror att föräldrar hade velat veta om man hittar knark på en offentlig toalett precis utanför en fritidsgård. Dessutom säger man att “så ser det ut i samhället”. Nej, jag är ledsen, det är inte det samhälle jag förväntar mig, det är inte dit jag vill nå, säger Lindgren’

Mattias Lindgren (S) vill fokusera på barn och ungas trygghet i fritidsverksamheterna. Foto: Felicia Sandström

Poängen med utökade bakgrundskontroller är dock inte att neka människor anställning för att de har en kriminell bakgrund. Det som är viktigt är att vara medveten om att den finns. Speciellt med arbeten som involverar barn. Arbetsgivaren är den som måste ställa sig frågan huruvida det är lämpligt att anställa någon med ett kriminellt förflutet, anser Lindgren. 

– Ibland kan det vara rätt att anställa någon även med en kriminell bakgrund. Inte minst för att de kanske kan möta och se de som är på väg in i samma problematik. Då har man dock gjort ett medvetet val, och så var det inte förra året. 

Framtidsutsikterna för fritidsgårdarna i Botkyrka kommun är svåra att specificera. Lindgren ställer sig frågan om lokalen Albys Hjärta är lämplig för att bedriva denna sorts verksamhet.  Även om kultur- och fritidsnämnden och förvaltningen har rätt kunskaper för att ta itu med de problem som finns. 

– Vi måste vara riktigt självkritiska. Det är inte bara ett verktyg vi behöver för att kunna lösa de här problemen, men en stor del är att konstatera att det finns ett problem. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami