onsdag 29 maj 2024

Lekfull konst och vårsalong i Huddinge

Läs också
En bild på Fia Kvissberg och ett av hennes konstverk
Fia Kvissberg i sin ateljé med ett av sina konstverk. Foto: Marjam Yakoob

Fia Kvissberg har arbetat som konstnär i över trettio år. Hon har haft utställningar runt om i Sverige och är nu aktuell som jury på Huddinges Vårsalong 2022. Nu berättar hon om sin passion för konst och för sitt konstnärskap.

Fia sitter på en stol i sin studio, omringad av sin konst. Hon pratar i telefon men avbryter samtalet och välkomnar mig in. Sedan visar hon runt mig i ateljén, konstverk efter konstverk. Stora tavlor, glasmålningar och glasskulpturer i alla dess storlekar och färger. Under tiden berättar hon om tanken bakom varje verk och om hur hon tillverkat dem.  

– Jag har egentligen hållit på med konst hela livet. Jag gick en sjuksköterskeutbildning och jobbade både som narkossköterska och som barnsjuksköterska. Då målade jag som hobby bara.  

Efter att Fias pappa gick bort kände hon att hon behövde ta konsten på allvar. Hon sa upp sig från sitt heltidsjobb och började på en förberedande konstskola. 

– Är man konstnär och har konstnärssjälen då har man en eld i sig. Får jag inte hålla på med konst, då dör jag. Det är en sån stark drift. Jag har hela tiden vetat att konst är något som jag ska hålla på med, säger Fia. 

Fia var tvungen att återgå till sitt jobb som sjuksköterska efter hon fick sitt första barn för att kunna försörja sin familj. Konsten blev åter en hobby. 

Det var inte förrän 2015 som Fia bestämde sig att försörja sig helt på att sälja sin konst. Nu är hon 65 år och lika passionerad för sitt jobb som innan. 

Att skapa konst ger Fia en lekfull känsla, hon får komma nära barnet inom sig. För Fia har färg en stor betydelse. Ovanför Fia hänger en stor tavla, “Lovers”, ett par som rider på en häst och i bakgrunden diverse djur. Färgerna är starka, hästen i guld och himmeln har en härlig blå kontrast. Hon bidrar med olika konstverk som är till salu, fast det är en målning som hon absolut inte vill sälja. Hon sätter målningen bredvid sig på soffan, och stolt berättar hur hon tillverka den. 

Under sin karriär har hon haft utställningar i olika kommuner runt om i Sverige. Nu är Huddinges vårsalong igång och i år har Fia fått möjligheten att vara jury på utställningen tillsammans med en annan konstnär. Hon berättar att det är fem olika konstföreningar som inkluderar i konstsalongen. De fick i uppdrag att välja 150 konstverk utav 300 och vinnarna får hänga upp sina konstverk i salongen på Vårsalongen. Jury utgick ifrån kvalité, färg och form. Under en konstnärskväll i och med Vårsalongen, den 24 mars, fick hon tala om sitt eget konstnärskap. Fia pekar på en tavla på väggen, det är en målning på en kvinna i rött som sitter vid ett bord och klappar en blå vit katt. 

– Jag berättade lite om mitt konstverk “I längtans tider”. Bakom kvinnan och katten har jag min egen historia. Hur det blir när man blir äldre. Hon sitter där och är lite äldre, hon kanske tänker på hur det var förr, längtar efter sina barn. Jag berättade vad som låg bakom en bild och mina tankar med en bild. 

Det var roligt och hedrande att vara jury, tycker Fia. 

Vad är konst för dig? 
– Det är som att gå in i en annan värld, det är som att gå in i sig själv och hämta upp det som finns inom dig. Det kreativa inom en. Du söker dig inåt.

Vårsalongen äger rum på Folkes i Huddinge centrum, fram till den 8 maj.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami