lördag 25 maj 2024

Livets hjälp har tvingats lägga ner

Läs också
Peter Solstedt, 49, och Lotta Solstedt, 56. Foto: Camilla Millhorn.

I augusti kom beskedet att den ideella föreningen Livets hjälp i Huddinge, som hjälpt över tusen behövande familjer sedan starten 2021, läggs ner. 

– Det är hjärtskärande att behöva ta det här beslutet, säger en av grundarna, Peter Solstedt till Nytt i Flempan.

Det började med utdelning av matkassar till behövande vid matbutikens lastkaj våren 2021 och slutade med ett rivningskontrakt som löpte ut i augusti 2023. Den lokala facebookgruppen som blev en ideell förening grundades av engagerade Huddingebor i samarbete med ICA Kvarnen och Bake My Day, och har hjälpt behövande Huddingefamiljer till ett totalt värde på flera miljoner kronor. 

– Beskedet att Livets hjälp lägger ner är jättesorgligt, för de har betytt jättemycket. Det som är småsaker för andra har varit oerhört viktigt för oss. De har gett oss mat på bordet, vi har fått bröd varje vecka, och annan stöttning när vi behövt den. Det finns hur mycket som helst att tacka för, och det är jag långt ifrån ensam om att känna, säger Huddingebon Anna och uttrycker sin enorma tacksamhet för allt föreningen hjälpt till med. 

Gunilla Johansson, pensionär och volontäransvarig i Livets hjälp, lyfter att det är med blandade känslor beslutet om nedläggningen fattats.

– Jag har fått jättemånga meddelanden från människor som undrar när vi kommer tillbaka. Det är tungt även om vi inte har mycket val, säger Gunilla Johansson. 

Finns ingen lokal

Peter Solstedt, Huddingebo och en av grundarna till föreningen, understryker att nedläggningen handlar om att kontraktet löpt ut, och att föreningen inte lyckats få en ny lokal. 

– Styrelsen har inte längre den styrka som krävs för att arbeta på ett bra sätt, även om det är hjärtskärande att behöva ta det här beslutet, säger Peter Solstedt till Nytt i Flempan. 

Gunilla Johansson poängterar att en lokal är avgörande för att verksamheten ska fungera.

– Vi har kunnat ha ett matförråd, kläder och annat som vi samlat in i lokalen, men efter beskedet att stället ska rivas blev det tyvärr svårt, säger Gunilla Johansson.

Facebookgruppen ska leva vidare

I ett inlägg på facebook i augusti skrev föreningen att de hoppas att sidan ska leva vidare, trots att föreningen avvecklas efter bokslutet vid årsskiftet. 

– Vi hoppas att vi har fått upp ögonen för att man kan hjälpa varandra, och att facebookgruppen kan fortsätta verka som en mötesplats för Huddingebor, säger Peter Solstedt.

På frågan om hur stor chansen är att öppna upp igen i framtiden svarar Peter Solstedt att man aldrig ska säga aldrig. 

– Men först måste vi återfå krafterna och smälta allt som varit. Dock är inget möjligt utan en centralt belägen och anpassad lokal, säger Peter Solstedt. 

OBS: Anna heter egentligen någonting annat.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami