lördag 25 maj 2024

Lokal kvinnoförening bryter kulturella barriärer

Läs också
“Kvinna för kvinna framåt” träffas varje måndag på Fittjas bibliotek. Foto: Maria Fabien

I “Kvinna för kvinna framåt” träffas kvinnor i Botkyrka för att känna gemenskap och tillhörighet. Det är ett samarbete mellan kommunen och Botkyrka pingstförsamling. Träffarna hålls i Fittjas bibliotek varje måndag.

Det är måndag, klockan är snart tolv och borden är uppställda. Kaffet kokar och hembakade muffins väntar på att få bli uppätna. Då kommer de, en efter en, alla kvinnor som sökt vänskap bortom kulturella, religiösa och språkliga barriärer. 

– Det startade som ett projekt för att träna svenska, men har utvecklats till något mycket större, säger verksamhetsledaren Nicole Metni.

Hon berättar att det var trögt när verksamheten startade 2017. De hittade inte fram till målgruppen som var kvinnor i segregerade områden, men gav inte upp, utan fortsatte envist med sin verksamhet. Idag kommer cirka 10 till 20 kvinnor varje måndag för att ta del av de olika aktiviteterna som erbjuds.

När Nytt i Flempan är där har de besök av Annelie Hollén från föreningen Korpen som berättar om vikten av motion och rörelse i vardagen. På en storbildsskärm visar hon bilder och tipsar om enkla övningar. 

Gülbeyaz Sönmez är en av kvinnorna som lyssnar uppmärksamt. Hon älskar att komma hit. När hon kom till Sverige från Turkiet fanns det ingen språkundervisning. Hon skrattar ofta och berättar om sina barn och barnbarn. Stickningen har Gülbeyaz Sönmez lämnat hemma.

Gülbeyaz Sönmez. Foto: Maria Fabien

Det är högt i tak inne på Fittja bibliotek. Entréhallen påminner om ett torg som bjuder in till spontana möten. Till vänster ligger samlingsplatsen för träffarna med bord, stolar och ett fullt utrustat kök för matlagning och bakning. Den stora köksön blir en naturlig samlingsplats för gemenskap och samtal. 

Verksamhetsledaren Nicole Metni berättar om festerna de har haft och hur det har svetsat dem samman. 

– Jag har lärt mig att vara lyhörd inför vilka behov som finns i gruppen. Det kan handla om allt från att söka jobb till att hitta bostad, berättar hon. 

Nicole Metni ser verksamheten som en språngbräda för kvinnorna att komma in i samhället och för att stärka sin förmåga till självständighet och egenmakt.

– I och med att kvinnorna fått en större vänskapskrets känner de sig även säkrare när de rör sig ute på stan. De stöter på varandra i affärerna vilket bryter isoleringen och ensamheten, säger Nicole Metni.

Fikastund på “Kvinna för kvinna framåt”. Foto: Maria Fabien

“Kvinna för kvinna framåt” träffas varje måndag kl.12.00-14.00 på Fittja bibliotek. Det behövs ingen föranmälan.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami