lördag 25 maj 2024

Maggi odlar blommor för en hållbar framtid

Läs också

Margareta “Maggi” Vermcrantz driver sedan några år ett företag inom snittblomsodling. I sin trädgård närodlar hon för att förse människor med hållbara alternativ till importerade blommor och växter från andra sidan jorden.

Maggi tror att närodlade blommor är framtiden för hållbarheten. Foto: Samantha Aramayo

I sin trädgård odlar Margareta blommor till florister och privatpersoner som ett alternativ för de industriellt producerade blommorna som ofta finns i vanliga matbutiker. Hon trycker på att det finns miljövänliga alternativ och att man kan göra mer för miljön än vad man tror. Bland annat genom att köpa närodlade blommor som odlas efter säsong. 

– Snittblomsindustrin är en miljöbov. Många blommor i butik är ofta importerade, exempelvis från Kenya med Holland som mellanhand. I odlingarna används miljögifter som ger skador på arbetarna och miljön, säger Margareta.  

Margareta engagerar sig i slow flowers-rörelsen som handlar om att skapa miljömedvetenhet kring blomsterindustrin i form av att bland annat odla blommor efter säsong som ett alternativ till importerade blommor. Exempelvis är tanken att inte köpa rosor till alla hjärtans dag då de inte växer så tidigt i Sverige. Man kan istället upptäcka andra alternativ som torkade blommor eller svenskodlade tulpaner som är vackra på ett annat sätt.

– I Sverige kan man få torkade buketter under vintern, som ett alternativ till rosor. Det finns något vackert i varje årstid även i den svenska floran. Snittblomsodlare finns överallt som man kan söka sig till på nätet eller fråga efter närodlat hos sin lokala blomsterhandel.

Miljömedvetenhet kring blommor är inte på samma nivå som kring mat, men det innebär samma hot mot miljön. Det positiva idag är att fler florister blir intresserade av närodlat och ökar den försäljningen. Det negativa är att privatpersoner inte vet att det finns odlare som de direkt kan handla av och stötta deras odling.

– Miljömedvetenheten har ökat, men inte alla kunder handlar av miljöskäl. Utan för att de är vackra och hållbara blommor. Jag hoppas att fler får upp ögonen för närodlat när de inser att alternativet finns. Människor vill ju göra bra miljöval men vet inte alltid hur.

Slow flowers: en rörelse som startade i USA för drygt tio år sedan, som en reaktion på blomsterindustrins utveckling. Allt från hybridisering och genforskning till odlingar och florister som arbetat för att uppfinna blommor som naturen aldrig skulle kunna skapa. Rörelsen har som mål att sprida kunskap om snittblomsodlarna och hur deras blomster i säsong kan verka som ett alternativ till importerade snittblommor.

Samantha Aramayo

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami