lördag 25 maj 2024

Många frågetecken kring planerad hundrastgård i Flemingsberg

Läs också

Kommunstyrelsen i Huddinge kommun godkände hösten 2021 tre platser för nya hundrastgårdar, varav en i Flemingsberg. Ett år senare har det ännu inte byggts någon rastgård i Flempan.

Det finns över 6000 hundar i Huddinge kommun, men bara två hundrastgårdar. Flemingsberg har ännu ingen rastgård för hundar.

Trots att det finns över 6000 hundar i kommunen, erbjuds det endast två rastgårdar. Foto: Elliot Wahl.

FLEMINGSBERG. ”Det finns en sänka på baksidan av värmeverket som är inhägnad”, skriver en användare på Facebook om var Flemingsberg. 

Utöver det är valen få, vill man släppa hunden fri tillsammans med andra hundar kan man behöva ta sig till Huddinge, eller leta sig till andra kommuner. I september 2021 godkände kommunstyrelsen förvaltningens förslag på platser för tre hundrastgårdar. Trots det har Flemingsbergs hundar fortfarande ingen egen yta.

– Nästa steg är att hitta en lämplig plats. För just Flemingsberg så kan man säga att projektet är i startgroparna, vi tittar på placering, säger Lin Normark, enhetschef för landskapsarkitektur på Huddinge kommun.

Flemingsbergs gård lämpas som rastgråd

Lin Normark berättar att i projektet ingår fyra hundrastgårdar i Huddinge, en av dessa är klar och finns i Trångsund. Hon kan däremot inte garantera en framtida hundrastgård i Flemingsberg.

– Det finns ett projekt gällande utredning av placering, sen måste vi alltid gå vidare till politiken för att få ett beslut inför genomförandet, berättar Normark.

Enligt det förslag som kommunstyrelsens förvaltning kom fram med tillsammans med miljö- och bygglovsförvaltningen skulle Flemingsbergs Gård lämpa sig för en hundrastgård. Platsen ligger nära den planerade tvärförbindelsen. Enligt dokumentet berörs dock inte området av de tillfälliga ytor som behövs för byggnationen av trafikleden. 

Förslaget fick 142 röster

På Huddinge kommuns hemsida kan invånare lämna förslag och synpunkter. Ett av dessa förslag angående en hundrastgård i Flemingsberg har fått 142 röster och inväntar nu ställningstagande. ”Jätteviktigt. Behövs verkligen” och ” Skamligt att man som hundägare måste åka till grannkommuner för att rasta hunden i trygg inhägnad rastgård!” kommenterar invånare på förslaget.  

Det är oklart om Flemingsberg kommer få en hundrastgård, och i så fall när. Oavsett så måste kommunen ta ställning till det förslag som fick 142 röster, då alla förslag med över 100 röster inom 90 dagar måste besvaras.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami