torsdag 30 maj 2024

Mångkulturellt centrum firar 35 år

Läs också
Verksamhetschef Monica Pourshahidi. Foto: Seher Ekici.

Sedan 1987 har Mångkulturellt centrum i Fittja arbetat med frågor kopplade till migration. Genom forskning, utställningar, konst och kultur strävar de efter att vara en öppen mötesplats med fokus på mångfald.
– Vi har försökt vara en trygg plats för svåra frågor, säger verksamhetschef Monica Pourshahidi. 

Åsikterna kring en verksamhet som Mångkulturellt centrum (MKC) kan variera. Det finns de som tycker att det är onödigt att prata om rasism och mångkultur medan andra tycker att det är en självklarhet att en verksamhet som MKC ska bedrivas, menar verksamhetschefen Monica Pourshahidi. 

– Personer som kanske varit kritiska blir oftast positivare när de får en djupare inblick i vad vi jobbar med och gör när de kommer hit. 

Stiftelsen MKC grundades av Botkyrka kommun. Genom utbildningar och utredningar för kommunen där de verkar för att sprida kunskap om migrationens effekter, hanterar verksamheten olika typer av frågor som relaterar till interkulturella sammanhang.

– Vi har nog betytt ganska mycket för Botkyrka, genom att man som kommun kunnat profilera sig som en kommun “Långt ifrån lagom”, det är deras slogan. Man har verkligen velat bygga en stolthet kring den internationella mångkulturella atmosfär som kommunen har. Att man skapade en sådan verksamhet har varit en del av kommunens identitet, säger Monica Pourshahidi. 

En person som besöker Mångkulturellt centrum denna dag är 49-åriga Eva från Tumba. Det är första gången hon är här. 

– Jag tycker det är fridfullt och vackert här och konsten är väldigt fin! Man kan hålla ögonen öppna inför kommande aktiviteter eller utställningar, säger hon. 

I utställningshallen har MKC för närvarande “Flykten till Marstrand”, en utställning om när de polska judarna kom till Sverige 1969. Snart kommer utställningen “100 år som förändrade Sverige”. Den handlar bland annat om svensk migrationshistoria, men även en framställning av Mångkulturellt centrums 35 år och vad som har hänt och gjorts under dessa år. Utöver utställningen har de en vegetarisk buffé, bibliotek samt en konstpedagogisk verkstad. 

– Ibland är det tunga frågor vi jobbar med och då är det skönt att också kunna ha konsten och kulturen som uttrycksmedel men också lite mer positiv verksamhet, säger Monica Pourshahidi. 

Faktaruta: Mångkulturellt centrums historia

1987: Mångkulturellt centrum grundades och var en kommunal stiftelse med Leif Magnusson som verksamhetschef. 
2003: öppnade MKC:s publika byggnad med utställningshall, bibliotek, café m.m. 
2023: Mångkulturellt centrum firar 35 år!

Seher Ekici

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami