lördag 25 maj 2024

Matvinn allt viktigare när priserna skenar och klimatet förändras

Läs också

På matbutiken Matvinn i Tumba säljs mat till ett lägre pris till personer i ekonomisk utsatthet. Maten hämtas  från butiker där den annars hade gått till spillo. På så sätt kan matsvinnet minska. Behovet av Matvinn har ökat kraftigt under det senaste året.

Foto: Tindra Åhlin

Josefin Vannérus är chef för avdelningen social omsorg på Hela Människan i Tumba där de bland annat driver matbutiken Matvinn. Det senaste året har stigande priser gjort tillvaron svårare för fler människor. I butiken Matvinn kan personer som lever i ekonomisk utsatthet bli medlemmar och köpa mat till ett lägre pris. Från början av året fram tills nu har antalet medlemmar ökat från ungefär 70 till nästan 600.

Statistiska centralbyrån skriver att under ett år från augusti 2021 till augusti 2022 har priserna ökat. Priset för vitkål har ökat med 47 procent medans priset för margarin ökat med 39 procent och kaffet ökat med 37 procent. Inflationen stiger och det blir svårare och svårare för allt fler att få ekonomin att gå ihop.

Varorna i Matvinn samlas in från butiker där de annars gått till spillo. Vannérus berättar att kunder har för vana att alltid välja den mat som är färskast och att matbutiker därför väljer att slänga mycket mat som ser mindre färsk ut. Det är viktigt att inte belasta jordens resurser mer än vi behöver förklarar Vannérus. Men Matvinn är viktigt ur det socioekonomiska  perspektivet också fortsätter hon. Maten säljs till människor med låg inkomst vilket har blivit extra viktigt under det senaste året.

–  Många människor skulle inte ha råd att äta ordentligt om de inte kunde handla här, säger Vannérus

Matvvin. Foto: Tindra Åhlin

Hon förklarar att en av de största utmaningarna är att räcka till och att det är jobbigt att känna att man inte räcker till för människor som behöver hjälp. Dessutom är det viktigt att behålla en bra arbetsmiljö för personalen när pressen på dem höjs i och med det ökade intresset för butiken. För att kunna utöka Matvinn skulle en stor sponsor behövas. Det mest givande med arbetet för henne är att se människor lättade över att kunna handla mat.

– Jag vill tro att den här butiken inte skulle behövas, säger Vannérus. Men jag tror att antalet medlemmar kommer fortsätta öka. Jag ser inte att de insatser och beslut som tas inom politik och myndigheter räcker.

Inför jul ser många fram emot att vara lediga och de flesta reflekterar inte över att behöva skaffa mat till familjen. Vannérus förklarar att intresset för Matvinn antagligen kommer öka i jul eftersom den ekonomiska pressen blir större på barnfamiljer när barnen inte går i skolan och får lunch där. Trots alla utmaningar som finns ser Vannérus hoppfullt på framtiden. Hennes förhoppning är att de ska hitta ett samarbete med en stor aktör som gör att de ska kunna flytta till större lokaler och hjälpa fler.–      Jag måste alltid tänka det bästa. Men jag tror också att vi kommer behövas i framtiden, säger Vannérus.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami