lördag 25 maj 2024

Meditation på campus gör livet mer spännande

Läs också
Meditationsrummet på plan 6 i biblioteket på Campus. Foto: Anna Westphalen

David Lynch, regissören till Twin Peaks, gör det. Lykke Li och Clint Eastwood gör det. Nästan alla tycks meditera. Nytt i Flempan redaktionen såg en lapp i biblioteket om gruppmeditation och bestämde sig för att prova. 

En efter en smyger vi in. Till slut sitter fyra kvinnor och fem män på stolar uppställda i en ring i det grönmålade rummet i biblioteket. Det är en samlad och stilla stämning. Var och en håller sig till sitt. När klockan är 13.30 denna tisdag stänger pastor Elisabet Ravelojaona dörren och hälsar oss välkomna. 

Eftersom flera är där för första gången förklarar hon hur meditationen kommer att gå till. Hon föreslår att vi sluter våra ögon. Sen sätter vi igång. Först ska vi komma in i kroppen. Vi reser oss och sträcker armarna mot taket, spänner muskler och slappnar av. Vi andas ljudligt och djupt in och ut. Sen sätter vi oss igen. När hon ringt i en liten klocka läser Ravelojaona några ord.

– Ljuset lyser i mörkret och mörkret inte övervunnit det.

Sen blir det tyst.

När Ravelojaona åter ringer i klockan har tio minuter gått. Två av deltagarna väljer att stanna kvar för att låta mig ställa frågor, resten lufsar ut till det vanliga bruset. 

– Jag är här för att det är ett skönt avbrott, säger Ulrika Winbäck som läser arkiv- och informationskunskap på distans. Det hjälper mig väldigt mycket att vara stilla, att vara tillsammans. 

Ulrika Winbäck deltog för andra gången i meditationen. Foto: Anna Westphalen

Den andra personen som stannat kvar vill vara anonym och berättar att hen har deltagit regelbundet i ungefär ett halvår. Hen mediterar också hemma men tycker att det är bra att meditera i grupp. 

– Ibland är jag den enda deltagaren, ibland lika många som idag. 

Hen har ett stort intresse för meditation och upplever meditationerna som väldigt lugnande. 

– Jag kommer mer i kontakt med mina känslor. Saker känns också mer spännande av att hålla på, säger hen.

Det finns vetenskapliga belägg för att meditation kan ge utövare lägre blodtryck, ökad kognitiv förmåga, bättre koncentration och minneskapacitet, samt stärka kroppens försvar mot stress. David Lynch säger att hans kreativitet är beroende av meditationen. Utan meditation, ingen Twin Peaks, alltså. 

– Jag funderar på att erbjuda meditation även på torsdagar. Vi får se hur det utvecklar sig, säger Ravelojaona. 

Vad: Gruppmeditation för nybörjare och vana 
Var: UB 635 
När: Tisdagar klockan 13.30–13.45

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami