Avslöjandet av årets miljöhjälte i Huddinge närmar sig. Inför beskedet återbesöker Nytt i Flempan förra årets vinnare Rena Mälaren. Deras ordförande Fredrik Johansson berättar varför det är så viktigt att ta hand om våra sköra ekosystem.
Priset Årets miljöhjälte delas ut av kommunstyrelsens klimat- och miljöutskott till någon eller några i kommunen som anses ha gjort en särskild insats för miljön. Fjolårets vinnare, Rena Mälaren, är en ideell förening som jobbar hårt för att minska mängden skräp i sjöar i och runt Stockholm.
Trots eländet är ordförande Fredrik Johansson glad över priset.
– Att få Huddinges miljöpris är ett kvitto på att vi gör något bra, det är alltid kul att få den uppskattningen. Det gör att man får lite extra energi att orka kånka och släpa vidare på alla tunga, våta och illaluktande saker vi får upp.
Läget för sjöar och vatten i Huddinge är kritiskt. Enligt Naturvårdsverket överskrider mängden miljögifter som PFOS och kvicksilver i Stockholmsområdet gränsen för vad som är tillåtet i Sverige och EU. Dessutom finns det skadliga mängder mikroplaster i vattnets kretslopp, menar Rena Mälarens ordförande Fredrik Johansson.
– Vi kan få i oss så mycket som fem gram mikroplaster på en vecka, det är som ett kreditkort, säger han.
Uppgifterna bekräftas av Världsnaturfonden WWF, som rapporterar att vi får i oss en stor del via dricksvatten och livsmedel.
På grund av detta har Stockholm stad, sedan juni förra året, utfärdat en avrådan att äta fisk från sjöar i närområdet mer än två till tre gånger per år. Flera sjöar och vattendrag riskerar dessutom att övergödas och blir därför allt svårare för fisk att överleva i.
Mycket tyder på att skadliga kemikalier och mikroplaster till stor del beror på skräp som av olika anledningar hamnat i våra sjöar och hav. Däck som hamnat i vatten släpper ifrån sig cancerogena mikroplaster. Kvicksilver och PFOS, som tros vara skadliga för nervsystemet, kan komma från gammal elektrisk utrustning.
– Gamla batterier som slängts i vattnet kan spricka och släppa ut bly, säger Fredrik Johansson. Rena mälaren har sedan dess start fått upp 39 ton blybatterier.
Huddinge kommun sammanställlde inför året en ny miljömålsättning för att på kommunal nivå vidta åtgärder för den lokala miljön. Om det leder till något pris återstår att se. Klimat- och miljöutskottets eget pris delas ut på kommunfullmäktiges sammanträde i slutet av året.