fredag 24 maj 2024

“Musiken har tagit mig till olika platser i världen”

Läs också
Foto: Jimmy Baikovicius

Musikern, kompositören, projektledaren och visionären Martin Q Larsson berättar om livet som kulturarbetare och att ständigt hitta på nya projekt.

Huddinge-kompositören Martin Q Larsson är utbildad tonsättare. Han skriver bland annat arrangemang för klassisk improvisationsmusik och har haft en ensemble som turnerat runt om i hela världen. Han förklarar att det är en balans att skriva musik som instrumentalisterna ska improvisera över

Det är alltid en avvägning hur mycket instruktioner man ska ge. I detalj är allt improviserat men som helhet låter det lika varje gång.

Martin Q Larsson är uppvuxen i Trollhättan men flyttade som 19 åring för att studera musik. Han har bland annat utbildat sig inom musikvetenskap, litteraturvetenskap, komposition samt gått Musikhögskolan i Stockholm.

När jag gick ut Musikhögskolan 1997 var jag fortfarande lite fundersam på hur jag skulle försörja mig på detta. Men jag har ändå lyckats ta mig runt som musiker, tonsättare och projektledare. Ofta genom att hitta på lite konstiga projekt som jag lyckats finansiera och sälja in.

Bland annat spelade han trumpet på begravningar och technoklubbar runt om i Stockholm i början.

Foto: Melker Dahlstrand

Musiken har sedan tagit honom till olika spännande platser i världen. I december 2020 åkte Martin till Brooklyn i New York då han hade skrivit ett framträdande för en artist med kontrabasflöjt. Martin hade komponerat musiken speciellt för henne så de repade tillsammans för att kunna skräddarsy de sista detaljerna inför framträdandet.

Allt blev väldigt lyckat! Musiken får en att träffa människor man aldrig skulle ha träffat annars och åka till platser man aldrig skulle ha upplevt annars. 

2018 började Martin sin livs första tillsvidareanställning vilket blev en väldig trygghet under pandemin. Han jobbar nu som chef för Klump som är en kulturinkubator under Subtopia och Botkyrka kommun. De hjälper olika kulturutövare att utveckla sin försörjning i företagsform. Det kan vara allt från hur man registrerar sitt företag, hur man marknadsför sig till tips om hur man tar sig an en publik, förklarar han. 

För oss har pandemin ställt till det lite men vi har valt att se det positiva och lagt fokus på allt bra den virtuella världen åstadkommit.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami