söndag 19 maj 2024

Musikterapi för seniorer

Läs också

Den 15 november arrangeras seniorträff i Segeltorps kyrka med anledning av musikterapins dag. Tanken är att musik i social form ska kunna föra människor samman.

Musikterapi
Musikterapi har visat sig vara effektivt under olika faser i sjuk- och rehabiliteringsprocessen.Foto: Holger Ellgaard

KULTUR. I kyrkan kommer seniorer, anhöriga och seniorvolontärer samtala om ämnet, fika och byta låttips med varandra. Fokus ligger på låtar som berör deltagarna. Ann-Louise Bergqvist, frivilligsamordnare på Huddinge kommun menar att syftet är att skänka lugn, minska eventuell oro och frigöra lyckohormon. Hon berättar om hur uppslutningen brukar se ut.

– Det varierar beroende på hur de mår och vad de har för andra aktiviteter. Till imorgon är det femton seniorer som har anmält sig. Pandemin har påverkat oss alla och fortsätter att göra det.

Höstens program för seniorerna ansvarar Ann-Louise Bergqvist för tillsammans med enhetschef Anna Bäckman Lauffs och en hälsopedagog. Programmet består bland annat av en balansövning med danspedagog, tipsrunda med tema nobeldagen och ett julklappsspel.

– Delaktighet och uppföljning är oerhört viktigt när vi utformar programmen
tillsammans med seniorerna.

Musikterapi har visat sig vara effektivt under olika faser i sjuk- och rehabiliteringsprocessen. Både under pågående intensivvårdsbehandling och i ett senare skede när patienten behöver lära sig leva med sin sjukdom. I en studie gjord av Sahlgrenska har man sett hur strokepatienter återhämtar sig snabbare om de får rytm- och musikbaserad terapi. Patienterna får öva på kognitiva utmaningar där det exempelvis gäller att klappa händer och fötter i takt till musik, och samtidigt följa instruktioner via syn och hörsel.

Musikterapi för seniorer
Patienterna får öva på kognitiva utmaningar där det exempelvis gäller att klappa händer och fötter i takt till musik, och samtidigt följa instruktioner via syn och hörsel. Foto: Jakob Falkendahl

Äldreomsorgen hyr lokalen av Segeltorps kyrka och musikterapi kommer vara ett återkommande tema.

– Nästa måndag den 28 är temat “Musiken stärker hälsan”. Även där ska vi belysa att musik i social form ger en känsla av samhörighet, säger Ann-Louise Bergqvist.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami