onsdag 15 januari 2025

Naturskolans fältbuss ger barnen kunskap och färdighet i naturen

Läs också
Tack vare Annika Norin och Stefan Milivojevics engagemang, har tusentals barn fått chansen att utforska sitt närområde – och kanske också väckt en livslång kärlek till naturen. Foto: Matilda Lusack

I 36 år har Naturskolans gröna fältbuss i Botkyrka varit ett rullande klassrum. Som en unik blandning av biologiskt laboratorium och fältutrustning till låns, har bussen blivit en ovärderlig resurs för kommunens femteklassare.

Tre gånger i veckan ger Annika Norin och Stefan Milivojevic, två eldsjälar och biologer i Botkyrka kommun, sig ut för att ge eleverna upplevelser och lärdomar för livet.

– Fältbussen ger alla barn som växer upp i Botkyrka en möjlighet att få en likvärdig utbildning och upptäcka sitt närområde på ett sätt som knyter an till skolans kursplaner, säger Annika.

Hon och Stefan berättar att fältbussens uppdrag lika mycket är en resa in i naturen som ett sätt att öka kunskap och medvetenhet. De hoppas kunna nå ännu fler i framtiden, även utanför skolorna.

Resan den här dagen går till Brunnaskolan i Hallunda. Stämningen är förväntansfull när bussen rullar in på skolgården och barnen kliver på. Med hjälp av kartor, sagor, teater och praktiska uppdrag leder Annika och Stefan barnen ut på en spännande upptäcktsfärd. 

Första stoppet är ”Dödisgropen”, en 30 meter djup grop från istiden, där eleverna får uppleva naturen med alla sina sinnen. De får prova på naturmeditation och stå tysta i en minut och lyssna på skogens ljud. Barnen hör prassel, fågelsång och vindens sus. 

Vid lunchtid är det grillning på Lida friluftsområde. Eleverna fylls av ny energi och ljudvolymen ökar betydligt. Det har blivit dags för en lek som handlar om granar, hoppstjärtar och spindlar. Efter mycket spring och skratt är det dags att åka vidare.

Bussen stannar den här gången mitt i skogen och Annika förbereder nästa äventyr: en sagostund om kungsfågeln Alfred, som mynnar ut i dagens forskningsuppgift – att ta reda på vad Alfred äter till lunch.

Stefan demonstrerar insektsdammsugaren. Foto: Matilda Lusack

Utrustade med plastbackar och insektsdammsugare, så kallade “bug busters”, samlar barnen in småkryp från granar, som sedan granskas i bussens mikroskop. När Stefan visar högupplösta bilder på de insamlade spindlarnas ögon och benhår hörs fascinerade utrop. Stefan frågar vad Alfred får för lunch idag:

– Käkspindel! Hoppstjärt! ropar barnen.

Klassen belönas med ett diplom för sina undersökningar innan hemfärd.
Det är tyst i bussen på väg tillbaka till Brunnaskolan. Barnen är trötta men nöjda. En spännande dag, full av nya upptäckter, har nått sitt slut.

Bussen är en kär och känd verksamhet numera, som årligen tar emot cirka 2 000 elever. Men det är ett ständigt pågående arbete att visa vilken tillgång naturen är, för både invånare och beslutsfattare.

Senaste nyheterna

Nytt i Flempan har tagit paus

Nu går webbtidningen på vinterlov och är tillbaka i mars 2025.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami