fredag 21 mars 2025

Nicolas Lunabba om närhet till dödligt våld

Läs också
Nicolas Lunabba kommer till Fleminsbergs bibliotek den 6 december. Foto: Jesper Klemedsson Sotomayor

Författaren och ungdomsledaren Nicolas Lunabba, grundare av Hela Malmö, kommer till Flemingsbergs bibliotek i december. I fokus står nya boken “Dagbok från 20-talet – om våld och språklöshet”. Den kretsar kring ett mord där gärningsmannen visar sig vara en person som stått den populära författaren nära.

Nicolas Lunabba, 42, har satt sig på ett lugnt café i hemstaden Malmö för att kunna prata ostört när Nytt i Flempan ringer upp. Hans senaste bok ”Dagbok från 20-talet – om våld och språklöshet” kom ut i september och nu väntar författarturné runtom i Sverige. 

– När jag kommer till Stockholm blir det fyra eller fem stopp, säger Nicolas Lunabba.

Ett av stoppen är Flemingsbergs bibliotek den 6 december, där han ska prata med läsambassadören Nioosha Shams

Han känner människor som bor på orten och har en dialog med de som jobbar för förändring. Det som sker i förorterna med skjutningar och gängkriminalitet är ingenting som förvånar honom. 

– Jag ser på det som jag har gjort i tjugo år. Vi har sett den politiska försummelsen av somliga områden och hur högsta politiska instans sparkar på de som har minst i samhället. Vad händer när man inte bygger upp en fungerande välfärd? Då kommer folk att hitta andra sätt att försörja sig på, menar Nicolas Lunabba.

”Dagbok från 20-talet – om våld och språklöshet” tar avstamp från en natt då författaren satt och slutkorrigerade sin debutbok, strax efter att ha skrivit ned ett minne av ett mordförsök som han utsatts för, och hörde en polishelikopter på himlen. Dagen efter läste han i Sydsvenskan att det som hände var ett mordförsök i parken utanför hans fönster, bara 300 meter bort. Offret dog senare och den misstänkte gärningsmannen visade sig vara en som Nicolas Lunabba kände.

– Det var en ung människa som jag jobbat med och vars släkt jag stått nära. Jag reagerade med att bli både arg och ledsen. Sedan försökte jag leva mig in i hans situation. Boken är på många sätt grubblerier över hur man förhåller sig till våldet och till att utsätta andra för våld. Vad har vi för språk för att formulera de subjektiva erfarenheterna av fysiskt våld och av våldet i samhället? 

Debutboken ”Blir du ledsen om jag dör” släpptes för drygt ett år sedan och fick motta hyllningar från bland andra Jan Guillou och Leif GW Persson för att vara ”litterärt överlägsen” och för att den ”skildrar en verklighet med empati och inifrån – och samtidigt ger den hopp om att saker faktiskt går att ändra på”.

Andras reaktioner eller att lyckas fånga samtiden är dock ingenting som Nicolas Lunabba tänker på när han skriver.

– Författarskapet är något eget. Jag skriver utifrån intuition, det är ett utforskande av människans mörker, av våldspsykologi. Jag kan inte skriva ut mitt ärende, utan är helt hängiven texten, säger han. 

“Dagbok från 20-talet – Om våld och språklöshet” (Natur och Kultur) släpptes i september. Bild: Sigge Kühlhorn

Författarsamtalet på Flemingsbergs bibliotek äger rum den 6 december kl 18.00.

Senaste nyheterna

Nytt i Flempan har tagit paus

Nu går webbtidningen på vinterlov och är tillbaka i mars 2025.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami