onsdag 15 januari 2025

Nora Khalil vill ge en mer realistisk bild av Alby

Läs också
27 åriga författaren och läraren Nora Khalil skriver på sin tredje bok. I den vill hon visa lyfta Alby ur en annan synvinkel. Foto: Daniela Spiroska

– Man behöver bara googla Alby centrum så ser man tråkiga bilder, jag vill visa Alby i ett annat ljus, säger den 27-åriga författaren. 

Just nu skriver hon på sin tredje roman, som precis som hennes två tidigare, utspelar sig i Alby.

I boken, som är i startgroparna, får läsarna följa ett ungt fotbollslag som spelar i fiktiva ”FC Alby Star”.

– Jag tänkte länge att jag aldrig skulle skriva om fotboll för att det är en så stor sport och att det säkert redan finns massa fotbollsböcker för unga.

När Nora Khalil började gräva bland fotbollsböcker insåg hon att många av berättelserna enformigt handlade om fotboll. Det väckte idén om att skriva en fotbollsbok för unga som förutom fotboll, även handlade om relationer, livet och skolan.

– Jag hoppas att boken ska locka fler fotbollskillar och tjejer till läsning. Jag hoppas även att boken ska väcka nyfikenhet för Alby och att fler ska vilja ta sig till Alby Bollplan.

Att Nora Khalil skulle bli författare och utbilda sig till lärare var långt ifrån en självklarhet. Hon brukar inleda sina föreläsningar för elever med att berätta att hon under skoltiden var den “klassiskt” blyga tjejen som inte sa något. 

– Det jag fick höra på alla utvecklingssamtal var att jag behövde räcka upp handen oftare.

Samtidigt skrev Nora Khalil poesi i mobilens anteckningar som hon publicerade på Instagram. I hemlighet ställde hon upp i tävlingen Ortens Poet och gick till final.

– Det var flera som frågade hur jag gjorde det när det var en publik på 500 personer. 

Efter medverkan i Ortens Poet och en skrivarutbildning på Jakobsbergs Folkhögskola började Nora Khalils språk ta form.

– Det är lite ironiskt att jag började skriva på slang för min tanke med att gå skrivarutbildningen var att jag skulle lära mig skriva poesi ”på riktigt”.

En reaktion från en klasskamrat på skrivutbildningen blev en indirekt uppmaning till att fortsätta använda slang i språket.  

– Han sa att han kände sig exkluderad av mitt språk för det var så många ord som han inte förstod. För mig blev reaktionen nästan skrattretande. Jag insåg att han kan plocka upp i princip vilken bok som helst och känna igen sig i språket som används. Det fick mig att tänka på alla de som aldrig hittar en bok som de känner igen sig i. För mig blev det en indirekt uppmaning att skriva klart boken ”Yani”.

På frågan om varför Alby återigen får agera scen i hennes skrivande svarar hon att det delvis underlättar researchen då det är hennes hemort. Samtidigt vill hon poängtera att boken skulle kunna utspela sig i vilken förort som helst.

–  Men jag tror också att det har ett dubbelt syfte i att jag vill lyfta en mer realistisk bild av förorten. Vi är vana vid gestaltningen av förorten från ”Snabba Cash” och media. Jag tänkte, kan man inte skapa en berättelse som är lite mer verklighetstrogen?

Senaste nyheterna

Nytt i Flempan har tagit paus

Nu går webbtidningen på vinterlov och är tillbaka i mars 2025.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami