söndag 26 maj 2024

Nu är sommarjobben klara för Huddinges ungdomar

Läs också
Blomma
Foto: Meja Österberg

Nu i veckan kommer de ungdomar som sökt sommarjobb genom Huddinge kommun att få besked om de fått en av platserna som kommunen erbjuder. Totalt har 1346 behöriga ansökningar skickats in och i nuläget väntas 585 sökande få ett positivt besked.

Huddinge kommun erbjuder ett begränsat antal sommarjobb för ungdomar födda 2005 eller 2006. Milja Zeljic är enhetschef för samordningsenheten vid Huddinge kommun.  

– Syftet med sommarjobben är att ungdomarna ska få arbetslivserfarenhet och möjlighet att knyta kontakter på arbetsmarknaden.

Jobben som erbjuds är bland annat arbeten inom förskola, skola, parkförvaltning, fritidsgårdar och idrottsföreningar. Ungdomarna kan även få prova på att starta eget företag med utbildning, coachning och ett startkapital på 2000 kronor från Rookie startup som utbildar unga entreprenörer. Projektet Unga för orten ger möjlighet att testa på trädgårds- och fastighetsskötsel. För de som är musikintresserade finns chansen att jobba som feriemusiker och uppträda på äldreboenden och som gatumusiker. 

Ansökningstiden avslutades i mars och arbetsgivare kan tills på fredag, den 15 april, anmäla om de har lediga arbetsplatser. Hittills är 585 platser fyllda. 

– Det är jättemycket jobb som går åt för att få in så många platser som möjligt. Matchningsprocessen pågår för fullt och vi jobbar hårt för att se till så att så många ungdomar som möjligt ska få en feriepraktikplats, säger Milja Zeljic. 

Kommunen har förlängt ansökningsperioden för arbetsgivare med förhoppningen att kunna få in fler lediga platser. De vill även vara mer flexibla så att de som tackat nej till en viss period kan erbjudas lediga reservplatser under andra perioder.

Även privata företag i kommunen tar emot sommarjobbare.

­– Vi själva har tagit kontakt med privata företag. Där finns idag 70 platser, det är mest affärer som har tackat ja.

De ungdomar som blir utan plats uppmanar Milja Zeljic att söka sommarjobb utanför Huddinge i närliggande kommuner. En jobbmässa kommer även äga rum den 19 maj på Växthuset, Patron Pehrs väg 3.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami