torsdag 30 maj 2024

Nu blir det slut på gratisparkerandet

Läs också
Bild från en av parkeringarna som berörs av beslutet. Foto: Isac Sandström

Sedan förra året har ett antal infartsparkeringar i anslutning till pendeltågsstationerna Huddinge, Flemingsberg, Stuvsta, Skogås och Trångsund varit gratis. Den fjärde december återgår parkeringarna till att vara avgiftsbelagda. 

Kommunen vill säkerställa att dessa parkeringar i första hand används av pendlare. Avgiften handlar om en fast kostnad på 20 kronor för den som parkerar upp till 12 timmar, därefter ökar avgiften upp till max 40 kronor per dygn. 

Att kommunen gjorde parkeringarna gratis från första början var en lösning i väntan på att regionen skulle utveckla ett system för att periodbiljetter hos SL skulle kunna användas i parkeringsautomaterna. Men i samband med att regionen bytte ut de gamla Access-korten mot de nya gröna SL-korten lades planerna på is.

Vad säger pendlarna själva om avgiften?

Nytt i Flempan tog sig till två av de berörda områdena och talade med ett flertal personer som använder parkeringarna dagligen.

En av dem, 28-årige Tobias Sundberg parkerar ofta vid gratisparkeringen i anslutning till Huddinge station. Han känner sig okej med avgifterna, samtidigt som han undrar vart pengarna går.

– På ett sätt är det ju bra, men samtidigt känner jag väl att pengarna i så fall ska gå till säkerhetskameror eller något. 

Tobias har tidigare varit med om att hans vindruta har krossats på just denna parkering där vi talar med honom. Eftersom det inte fanns bevis lades anmälan ned. 

– Jag tyckte att det var okej, jag menar, det är en gratisparkering. Men nu när det kostar kan jag tycka att det borde finnas lite mer övervakning här.

Tobias Sundberg vid en av de parkeringsplatser som ska avgiftsbeläggas. Foto: Isac Sandström

Andra pendlare verkar också tycka att beslutet är förståeligt. Hao Liu, 37, kommer fortsatt parkera här.

– Jo, det är okej. Det ska nog gå ändå.

Men det råder delade meningar om beslutet. En person vi talade med såg till sin egen ekonomi, och beskrev detta som en ytterligare utgift utöver de höga räntorna. 

Michaela Skogberg brukar parkera tidigt på morgnarna för att få en plats på parkeringen utanför Flemingsbergs station innan hon tar pendeln till jobbet. Hon beskriver att hon ofta får plats på parkeringen, men att det varje morgon är halvfullt redan vid sex då byggarbetare vid Flemingsberg använder sig av parkeringarna.

Hon tror inte att avgiften kommer avskräcka de som inte pendlar.

– De borde ha kunnat låtit den vara gratis tills man kan börja parkera med SL-kort igen. Jag hoppas att det inte dröjer alltför länge innan regionen tar tag i det.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami