lördag 25 maj 2024

Nu ska Mossparken byggas om – så ser planen ut

Läs också

Mossparken i Fullersta ska genomgå en stor förändring. Upprustningen sker utifrån synpunkter som kommit in från allmänheten. Allt ska vara klart 2024.
Fram till den 4 september 2022 kunde allmänheten tycka till om vad som skulle förändras i 

parken. Parken är en del av parkprogrammet som kommunen tog fram 2015. 

Projektet börjar gå mot sitt slut och nu har turen kommit till Mossparken. Kommunen fick in 62 synpunkter och Camilla Fransson som arbetar på samhällsbyggnadsavdelningen anser att de flesta av dessa gått att uppfylla. 

– Vi har utgått från önskemålen, säger Fransson.

Parkprogrammet utformades av kommunen för att barn ska få möjligheten att leka ute i naturen. Kommunen strävar efter att alla barn ska ha rätt till lek i en stimulerande och trygg miljö. Lekplatser inte inte bara viktiga för att barn lättare ska komma ut och röra sig utan också för att barnen ska få chansen att öva sin sociala förmåga i mötet med andra barn. 

Forskning som gjorts inom området  visar att barn som har tillgång till lek i gröna miljöer är friskare, mer stresståliga och löper mindre risk att få allergier och infektioner. Kommunen anser att det är viktigt med offentliga lekplatser i hela kommunen eftersom barn leker i närheten av hemmet oavsett om platsen är lämplig för lek eller inte. 
En av de delar som föreslagits för Mossparken är en ny, stor klätterställning. I förslaget ingår även en balansslinga som ska byggas bland växterna i parken. Stora delar av den öppna gräsmattan blir avsedd för fri lek och aktiviteter. Parken kommer även få ett utökat antal sittplatser med bänkar, bord och grill.

Camilla Fransson. Foto: privat
Camilla Fransson. Foto: privat

Utöver detta ska man även förbättra belysningen i parken för att skapa en trygg plats. Två av önskemålen som kommunen inte kunde uppfylla var en skatepark och plats för vattenlek.

– De behöver man större plats till och budgeten räcker inte till, säger Camilla Fransson.

Upprustningen av parken startar nästa höst och projektet är planerat att stå klar till sommaren 2024. Kommunen arbetar vidare med parkprogrammet och planen är att även rusta upp Rådsparken härnäst. Förslaget väntar nu på besked av politikerna.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami