söndag 19 maj 2024

Nu slår Huddinge vårsalong upp dörrarna på Litografiska museet

Läs också

Turen har kommit till Litografiska museet att ta över Huddinges vårsalong. Utställningen består av verk samlade från 42 konstnärer från kommunens konstföreningar. Vårsalongen har öppet till 8 maj då den avslutas med en offentlig tryckning på museets cylinderpress Johanna från år 1897.

Näst intill Sundby Gård och i nära anslutning till Orlången ligger Litografiska Museet. Här samlas tryckare och konstnärer runt museets handpressar, och nyfikna besökare kan strosa runt i lokalerna och se pressarna från 1800-talet användas i realtid. Museet arrangerar också kurser för de som är intresserade av att lära sig litografi – en 200-årig tryckmetod som utförs med oljekrita och kalksten.

– Vårt museum är det enda i Sverige som är ett museum och en aktiv verkstad. Allting vi har här används fortfarande och det gör oss unika, berättar verksamhetsansvariga Linda Samuelsson.

Foto: Jacob Janouch

Sedan i söndags kan museets besökare även spana in Huddinges vårsalong. Vårsalongen är ett samarbete mellan kommunens konstföreningar och har tidigare gått att se på Huddinge Kulturhus. Nu är det Litografiska museets tur att husera utställningen.

Samtliga verk är gjorda av föreningarnas medlemmar eller av boende i Huddinge. Intresserade medlemmar har skickat in sina verk till en professionell jury, som sedan valt ut de verk som visas i utställningen. Drygt 250 verk har skickats in. 54 av dessa går nu att betrakta på vårsalongen.

– Det är alltifrån avancerade amatörer till professionella konstnärer som ställer ut. Och det finns många olika tekniker representerade, berättar Hjördis Oldfeldt.

Foto: Jacob Janouch

Hjördis är en före detta kulturarbetare i Huddinge kommun, som sedan pensionen engagerat sig i vårsalongen. Hon berättar att utställningen består av allt från akvarell till keramik. Exempelvis hänger det ett vävt porträtt av Jimi Hendrix i utställningens centrum – mellan ett landskapsfotografi och en bourgeoisie trädgårdsbjudning. 

Alla verk som visas upp utom två är till salu. Och flera har redan blivit sålda.

– Det är roligt för de som ställer ut, säger Hjördis Oldfeldt.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami