
Torsdagsplockarna träffas på torsdagar och blandar umgänge med samhällsnytta. Utrustade med plockpinnar och sopsäckar patrullerar de sina hemområden i Huddinge och plockar upp skräp – för att sedan avrunda arbetsdagen med fika. Efter 25 lyckade promenader i år går de nu på ett välförtjänt jullov.
På grund av snöns och kylans intåg har de nu beslutat att avrunda årets skräpplock. Det blev totalt 25 torsdagspromenader i år med runt 20 kg plockat skräp per tillfälle. De har kunnat uppvisa liknande siffror tre år i rad nu, vilket enligt deras egna beräkningar betyder att de lyckats avlägsna 1,5 ton (!) skräp från sina Huddingeområden.
– Man skulle vilja se alltihop ligga i en och samma hög, säger Sture Pettersson, en av projektets initiativtagare.
Det var under coronapandemin som idén först kom på tal. Gruppen behövde hitta nya sätt att umgås och bestämde sig för att ses utomhus. Vid synen av allt skräp som låg på marken fick de för sig att kombinera sina vanliga promenader med samhällsnyttiga insatser.
De började dela bilder från skräpplocken i sina lokala Facebook-grupper – där responsen var positiv och de bemöttes av många uppskattade ord.
– Det är jätteroligt, säger Barbro Andersson och får medhåll från de andra.
– Det är vissa som har hört av sig och velat delta, men vi är ett lagom stort gäng så vi uppmanar istället folk att starta något eget, kanske onsdagsplockarna, fortsätter Sture Pettersson.
Somliga har även swishat en slant för att visa sin uppskattning. Dessa pengar gick till att sponsra gruppens fikatradition. De brukar nämligen avrunda varje torsdag med en fika, på något av de lokala caféerna eller hemma hos någon i gänget.

För skräpplockarna handlar det i första hand om gemenskapen och vännerna, och i andra hand om skräpet. Efter årets sista insats i förra veckan planerar de nu inför en annan av sina traditioner – den årliga Nobelmiddagen. Sedan elva år tillbaka brukar vännerna laga en middag baserad på recept från den riktiga tillställningen. Under “jullovet” blir det nog även en hel del fika.
Torsdagsplockarna kan förväntas vara tillbaka på banan igen i vår.
– Det är så bra motion, så vi kommer nog fortsätta så länge benen bär, säger Barbro Andersson.