lördag 25 maj 2024

Ny chans för Huddinges konstnärer att synas när vårsalongen öppnar

Läs också

I mars slås dörrarna upp för Huddinge Vårsalong, men redan nu kan du ansöka om att få medverka i utställningen. Du får skapa i valfri teknik, och så länge dina verk kan hängas på en vägg har du chansen att ställa ut i vårsalongen.

KULTUR. Sedan 2018 har vårsalongen varit en viktig tillställning för kommunen. Om du är över 18 år och boende i Huddinge, alternativt är medlem i en av Huddinges konstnärsföreningar kan du ansöka om att få delta i utställningen. Beslutet om vem som får vara med görs av en jury. 

Initiativtagaren till Huddinge Vårsalong

Madeleine Engfeldt Julin är konstnär och har länge engagerat sig i Huddinges kulturvärd. Det var hon som kom med initiativet att starta Huddinge Vårsalong, en idé som har sitt ursprung i en annan ort. 

– Jag var aktiv i Edsviks konsthall i Sollentuna och där var det jurybedömda utställningar. Jag kände att nog ska man kunna göra det i Huddinge också, säger Madeleine Engfeldt Julin.

Finansieras av kommunen

Vårsalongen stöds och finansieras till del av Huddinge kommun. Katarina Borg är kulturutvecklare på kommunen och menar att utställningen spelar en viktig roll i Huddinges kulturliv. 

– Den öppnar upp för konstnärer att visa upp sina verk. Jag tror det finns ett sug att mötas, se konst och gå på kulturevenemang, säger Katarina Borg.

Madeleine Engfeldt Julin håller med. Engagemanget i Huddinge är stort och de som ansöker om att få ställa ut är i alla möjliga åldrar och från olika platser i Sverige.

– Fler och fler som inte bor i kommunen ansöker numera. Vi har fått ansökningar från Gotland, Helsingborg och norra Sverige. Det är jättekul att vi uppmärksammas!

Madeleine Engfeldt Julin och Katarina Borg. Foto: Agnes Cohn

“Främja intresset hos Huddingeborna”

De ansökande är i alla möjliga olika åldrar och har olika erfarenheter av att skapa konst, något som enligt Madeleine Engfeldt Julin är tjusningen med utställningen.

– Det handlar främst om att främja intresset hos Huddingeborna, att lyfta dem som sitter och knåpar hemma i sina kök – att de faktiskt får synas med sina verk. 

Eldsjälar gör det möjligt

Utställningen arrangeras av fem konstföreningar som utgör “Konstgruppen” i Föreningen Huddinge Kulturhus – Huddinge Konstnärsklubb, Huddinges Konstnärsklubb Vänner, Konstföreningen Bellis, Litografiska museet samt Kulturföreningen Lyktan. Föreningarna består av konstnärer och andra konstintresserade som vill skapa ett forum för konstnärer i kommunen. Enligt Madeleine Engfeldt Julin är det dessa eldsjälar som gör det möjligt för utställningar som Vårsalongen att äga rum. Trots att hennes engagemang fortfarande är vid liv så finns det en oro över att intresset för att arbeta ideellt kommer att svalna.

– Allt vilar på föreningarna. Och det finns inte alltid den tiden, att engagera sig ideellt. Det är ett bekymmer vi har. Men det löser sig kanske, är man besjälad i någonting och vill driva det så kan man det.

“Allt jobb är värt det”

Huddinges kulturliv hänger alltså på att de som brinner för det vill fortsätta driva det framåt. Och trots att de är många innebär det tungt arbete. Men för Madeleine Engfeldt Julin är belöningen ändå stor.

– En konstnär skrev till mig i ett brev efter att hon hade ställt ut i vårsalongen och tackade mig då hon hade börjat tro på sig själv och sitt konstnärskap. Då känner jag att allt jobb är värt det.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami