lördag 5 oktober 2024

Ny hinderbaneförening i Huddinge – ’’Barn har gamnackar’’

Läs också
Bakom Huddingehallen har den nystartade föreningen Toughest Huddinge OCR sin första utomhusträning för året. Foto: Patrick Valdnersson

Med 25 betalande medlemmar siktar Toughest Huddinge OCR på att växa som förening och få barn att släppa skärmarna. 

Vi vill ha allt, barn, ungdomar, elit och veteranträning, säger Jesper Wahlund.

Grundarna Jesper Wahlund och Henrik Pehkonen startade föreningen i slutet av 2023. På bara några månader har de fått in 25 betalande medlemmar och vill nu växa för att kunna sätta mer press på Huddinge kommun.

– Det finns utomhusanläggningar norr om stan men ingenting på södra sidan. Nu är vi den första riktiga hinderbaneföreningen söderut så då undrar man ju varför Huddinge kommun inte känner att man kan satsa på det här, säger Jesper Wahlund. 

Samarbetet med Toughest

Hinderbaneföreningen samarbetar även med Toughest, vilket är en organisation som anordnar hinderbanelopp, som de anser har samma vision om att få ut barnen mer. Satsningen startades efter att Jesper sett att organisationen var nära att dö ut under pandemin. Föreningen är nu den första i världen som ska hålla i ett klubbmästerskap.

– Det vore synd om en så fin organisation som Toughest skulle försvinna. Så vi startade ett partnerskap med dem helt enkelt så får vi lite rabatt på våra lopp exempelvis. Toughest är den största och första organisationen som startade upp i Sverige med Hinderbana. De har samma värderingar som vi har, säger Jesper.

Grundarna Jesper Wahlund, 48, och Henrik Pehkonen, 46, framför delar av hinderbanan. Foto: Patrick Valdnersson

Barn idag rör på sig för lite

Grundaren Jesper Wahlund, som också jobbar som idrottslärare, menar att barn idag rör på sig för lite och han ser just skärmarna som en stor anledning till problemet. En annan bidragande orsak till detta har och göra med våra svenska politiker som bestämt att exempelvis programmering ska vara en del av läroplanen.

– Det är ett stort problem, jag har elever på mitt jobb där barn har gamnackar. Gamnacke är något ens farmor och farfar hade för att de jobbat monotont i 40 år. Det blir inte heller bättre när exempelvis politiker bestämmer att vi ska ha med IT i läroplanen, säger Jesper.

Jesper nämner även att han sett en förändring hos barn under de senaste tio åren. Han menar att barn inte längre vill hålla på med idrott.

– Barn tycker inte längre att fotboll, innebandy eller hästar är det roligaste som finns. Idag sitter barnen hellre med sociala medier och olika tekniska grejer.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami