lördag 25 maj 2024

Ny insats mot våld i nära relationer

Läs också
Svartvit bild på en hand som täcker ett ansikte
Föreställande en kvinna som skyddar sig mot något. Foto: Vanessa Gor

Mellan 15 och 21 april arbetar polisen med en informationskampanj med målet att öka kunskapen om våld i nära relationer, framförallt bland unga. Polisen kommer att knacka dörr runt om i olika delar av Stockholm och dela ut information om hur man som granne eller anhörig kan gå tillväga om man misstänker att någon är utsatt. Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) inkom 37 908 anmälningar runt om i landet gällande misshandel i en nära relation under 2023. 81 procent av dessa anmälningar kom från kvinnor.

Kvinnojourens tips till anhöriga

Nytt i Flempan har varit i kontakt med kvinnojouren i Huddinge och fått tips på hur man som anhörig kan se tecken på om en kvinna är utsatt för våld i en nära relation.

– Om en kvinna drar sig undan från familj och vänner när hon börjat en ny relation kan det vara ett tecken på att det är något som inte står rätt till. Vill man hjälpa kvinnan ska man aldrig tvinga fram ett samtal, det får bara motsatt effekt. Det viktigaste är att inte döma eller skuldbelägga, säger Snövit Janson till Nytt i Flempan

Här kan du få stöd och hjälp i Huddinge

Kvinnojouren Huddinge 9:00 – 15:30 Mån-fre
Telefon: 08-746 75 53 
Viktigt: Ring 112 vid akuta händelser

Läs mer om våld i nära relationer på Brå:s hemsida
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami