lördag 25 maj 2024

Ny satsning ger barn i Flemingsberg en meningsfull fritid

Läs också
Fleminghallen där många av aktiviteterna anordnas. Lokalerna rymmer bland annat bibliotek och sporthall. Foto: Elis Widell

Varje vecka anordnar Meningsfull fritid kostnadsfria aktiviteter för barn i åldern tio till tolv. Projektet erbjuder bland annat mellis, sportutövning och biblioteksträffar för barn i Flemingsberg, Skogås och Vårby.

– Barnen får en möjlighet att göra något under tiden de inte går i skolan eller är hemma, säger projektledaren Lejla Vidimlic.

För den förälder som har ett barn i åldern 10–13 kostar det 505 kronor per månad att ha sitt barn i öppen fritidsverksamhet i Huddinge kommun. Meningsfull fritid är projektet som gör det möjligt för fler unga i Flemingsberg att göra saker på fritiden – utan att det kostar något. 

– Det sågs ett behov för tio- till tolvåringar. Allt fler i den åldern slutar på skolans organiserade fritids. Man gör annat och i värsta fall gör barnen andra saker man inte ska göra, säger projektledaren Lejla Vidimlic.

– Om barnen har någonstans att vara på dagarna är de inte där de där kriminella rekryterar, fortsätter Lejla Vidimlic.

Meningsfull fritid startade som ett pilotprojekt i höstas. Det startade igen vecka 10 och har grönt ljus fram till årsskiftet. En kommunal utredning sker löpande och Lejla Vidimlics förhoppning är att projektet ska fortsätta. 

Lägst deltagande i Flemingsberg

SVT var först att kartlägga ojämlikheter mellan kommundelar vad gäller idrottande bland unga. Högst deltagande fanns i området Fullersta norra med 58,1 procents deltagande. Lägst deltagande fanns i områdena Flemingsberg östra, 19,4 procent, och Flemings västra med 15,6 procent. I området Flemingsberg västra, som omfattar området Grantorp, var det bara 9,9 procent av flickorna som idrottade. 

– För att elever i årskurs sex ska kunna få betyg i idrott anordnar vi simning en gång i veckan. Varje vecka roterar även schemat av idrotter så att barnen förhoppningsvis ska kunna hitta en sport de vill utöva. Vi brukar också ha seniora idrottare som leder aktiviteterna så att barnen kan få bra vuxna förebilder, säger Lejla Vidimlic.

Här är Grantorps fritidsgård där aktiviteterna brukar utgå ifrån. Foto: Alma Acevedo

Nytt i Flempan har tidigare rapporterat om hur fritidsgården i Grantorp från 2019 fram till 2023 fick ha sin verksamhet i tillfälliga lokaler – sedan dess är fritidsgården öppen i nyrenoverade lokaler. Det är här i Grantorp som Meningsfull fritid utgår ifrån. Förra veckan fick barnen bestämma aktivitet. 

– Det var ett barn som hade ett önskemål om en fotbollsturnering, så vi ordnade det i Fleminghallen. Först hade barnen svårt att tro det, sen blev de väldigt glada när de insåg att turneringen faktiskt skulle bli av. Vinnaren vann ett biopaket och det uppskattades, säger Lejla Vidimlic. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami